Bemiddeling bij scheiding of mediation, is er verschil?
Bemiddeling is eigenlijk de Nederlandse term voor het in Amerika ontstane woord mediation. Bemiddeling bij scheiding komt steeds vaker voor. Mediation wil zeggen dat partijen met hulp van een gespreksleider, de mediator, in staat worden gesteld om vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen. Bij mediation wordt hetzelfde nagestreefd als bij bemiddeling, want je wilt dat partijen samen tot oplossingen komen die door hun beiden gedragen worden. Zogezegd is er dus geen verschil. Echter afhankelijk van de ernst van het conflict tussen partijen of de mate waarin partijen in staat zijn met elkaar te praten wordt bij mediation eerst aandacht besteed aan de communicatie, voordat op het inhoudelijke probleem in gegaan kan worden. Zowel mediation als bemiddeling wordt vaak ingezet bij een scheiding, zeker als partijen nog het beste wensen voor hun kinderen.
Mediation om de communicatie te verbeteren
Als partijen namelijk in het geheel niet in staat zijn naar elkaar te luisteren, boosheid te boventoon voert, zij alleen in verwijten in spreken dan moet eerst de communicatie verbeterd worden. De mediator gaat dan nog niet in op het inhoudelijke conflict maar leert partijen eerst aan hoe zij op een constructieve wijze met elkaar kunnen praten. Partijen worden ‘klaargestoomd’ om met elkaar te gaan onderhandelen en te zoeken naar die gezamenlijke optimale resultaten. Dat kan nu eenmaal niet als zij steeds ruziënd aan tafel zitten en niet in staat zijn om naar elkaar te luisteren.
Mediation om de belangen naar voren te brengen
Partijen die al best goed met elkaar kunnen communiceren maar soms emotioneel/boos zijn of zich niet altijd sterk genoeg voelen, worden door de mediator geholpen toch hun belangen naar voren te brengen. De mediator bewaakt dan heel goed dat beide partijen gelegenheid krijgen om het woord te voeren. Ook zorgt zij ervoor dat partijen de kans krijgen hun emoties te uiten zonder dat die direct het gehele gesprek bepalen waardoor er inhoudelijk niets besproken wordt. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat partijen bijvoorbeeld bij een scheiding op hetzelfde informatie niveau komen, zodat ze voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van hun oplossingen of beslissingen.
Mediation om samen tot oplossingen te komen
Als partijen zich sterk en zeker voelen en goed met elkaar kunnen overleggen dan zal de mediator partijen begeleiden om vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen. Hierbij werkt de mediator met partijen relevante scenario’s uit die zowel juridisch, fiscaal en praktisch goed bij partijen passen. Concreet betekent dat dan dat er afspraken gemaakt worden en dat deze vast gelegd worden in een convenant.
Meer weten over mediation en bemiddeling bij scheiding? En weten waar u staat met uw partner? Neem vrijblijvend contact op met onze mediator voor meer informatie. Klik hier voor contact met de mediator.