Alimentatie
Bij een scheiding komen er vaak veel vragen en zorgen naar voren. Een van de belangrijkste onderwerpen die geregeld moeten worden, is alimentatie. Of u nu alimentatie moet betalen of juist alimentatie ontvangt, het is van groot belang dat dit correct en eerlijk wordt vastgesteld. Bij een echtscheiding kan er sprake zijn van zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Als u gaat scheiden is alimentatie bedoeld om ervoor te zorgen dat beide partijen financieel kunnen blijven voldoen aan hun verplichtingen na het beëindigen van de relatie.
Scheidingspraktijk Apart Verder helpt u bij het zorgvuldig en deskundig vaststellen van de alimentatie. Dit proces omvat niet alleen het berekenen van alimentatiebedragen, maar ook het advies over alle regels en mogelijkheden die hierbij komen kijken. Naast het vaststellen van alimentatie kunt u ook bij ons terecht voor advies over het afkopen van alimentatie. Of u nu alimentatie moet regelen, hulp zoekt bij het berekenen ervan, of vragen heeft over uw verplichtingen, wij staan klaar om u te begeleiden.
Alimentatieplicht, wat is dat?
Een belangrijk begrip bij alimentatie is de alimentatieplicht. Dit houdt in dat een van beide ex-partners verplicht is om financieel bij te dragen aan het levensonderhoud van de ander of aan dat van de kinderen. De alimentatieplicht kan zich voordoen in twee vormen: kinderalimentatie en partneralimentatie.
- Kinderalimentatie: Wanneer er kinderen in het spel zijn, is kinderalimentatie vaak verplicht. Deze bijdrage is bedoeld om te zorgen dat de kinderen financieel niets tekortkomen, ook al zijn de ouders niet meer samen.
- Partneralimentatie: Dit kan van toepassing zijn als de ene ex-partner financieel afhankelijk is van de ander. Partneralimentatie zorgt ervoor dat beide partijen na de scheiding in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.
De alimentatieplicht is wettelijk geregeld en kan niet zomaar genegeerd worden. Het niet voldoen aan de alimentatieverplichting kan leiden tot juridische stappen, waardoor het belangrijk is om dit goed te regelen. Bij Apart Verder zorgen wij ervoor dat u precies weet wat uw alimentatie verplichtingen zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij kijken daarbij naar uw persoonlijke situatie en houden rekening met zowel wettelijke als financiële aspecten om een eerlijke en duurzame regeling te treffen.
"Tijdens het gesprek met Elvira durfde ik eigenlijk voor het eerst te zeggen waarom ik zo verdrietig ben dat papa en mama uit elkaar zijn. Gelukkig mag nu het konijn ook mee naar papa. Dat scheelt al heel veel."
Fin, 11 jaar
Hulp bij het berekenen van uw alimentatie?
Het berekenen van alimentatie kan een complexe zaak zijn, omdat veel factoren meespelen. Bij Apart Verder maken wij een uitgebreide inventarisatie van uw situatie om de alimentatie berekening zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen. Hierbij houden we rekening met factoren zoals:
- Uw inkomsten en die van uw ex-partner;
- De zorg voor eventuele kinderen;
- Woonlasten en andere financiële verplichtingen.
We maken gebruik van het SPLIT-programma, dat werkt op basis van de meest actuele Trema-normen. Deze normen zorgen voor duidelijke richtlijnen bij het vaststellen van alimentatiebedragen. Hierdoor kunnen wij een berekening maken die rechtvaardig is en voldoet aan de wettelijke eisen. Wanneer we de alimentatie berekenen, leggen we de berekening uitgebreid aan u uit, zodat u precies begrijpt hoe het bedrag tot stand is gekomen en wat u kunt verwachten in de toekomst.
Daarnaast bieden wij ook hulp bij het herberekenen van alimentatie. Soms veranderen de omstandigheden, zoals een verandering in inkomen, woonlasten of de zorgverdeling voor de kinderen. In dat geval is het verstandig om de alimentatie opnieuw te berekenen. Dit kan leiden tot een wijziging van het maandelijkse bedrag. Wij staan u graag bij met advies en zorgen voor een accurate herberekening, zodat de alimentatie weer aansluit bij de huidige situatie.
Heeft u het gevoel dat uw huidige alimentatiebedrag niet meer klopt of twijfelt u of het bedrag wel eerlijk is vastgesteld? Ook dan kunt u bij Apart Verder terecht voor een second opinion. We kijken zorgvuldig naar de bestaande berekeningen en adviseren u over de beste vervolgstappen. Door onze ervaring en deskundigheid kunnen wij u bijstaan met de juiste hulp bij alimentatie.
Meer vragen over alimentatie? Neem contact op!
Een scheiding brengt vaak veel vragen en onzekerheden met zich mee, vooral als het gaat om financiële zaken zoals alimentatie. Bij Apart Verder begrijpen we dat u wellicht nog veel vragen heeft over dit onderwerp. Heeft u bijvoorbeeld vragen over alimentatieverplichtingen, de hoogte van de alimentatie of hoe u dit kunt regelen? Of wilt u weten hoe u de alimentatie kunt aanpassen als uw situatie verandert? Wij bieden deskundige begeleiding en beantwoorden al uw vragen over alimentatie.
Bij Apart Verder staan we klaar om u te ondersteunen in elke fase van uw scheidingsproces. Van hulp bij alimentatie tot het bieden van advies over complexe financiële situaties, wij zorgen ervoor dat alles duidelijk en eerlijk verloopt. Heeft u hulp nodig bij het berekenen van alimentatie of bij het maken van afspraken met uw ex-partner? Neem dan contact met ons op. Wij bieden persoonlijke en professionele begeleiding, zodat u met vertrouwen uw toekomst tegemoet kunt zien.
Of u nu een vraag heeft over de alimentatieplicht, twijfelt over de berekening van uw alimentatie of hulp nodig heeft bij het herberekenen van een bestaand alimentatiebedrag, wij helpen u graag verder. Samen zorgen we ervoor dat de financiële afwikkeling van uw scheiding op een zorgvuldige manier wordt afgehandeld, zodat u met een gerust hart verder kunt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Wilt u weten wat de kosten zijn?
Neem dan contact met ons op voor een GRATIS adviesgesprek of bel: +31 (0)6-83415154. Wij kunnen dan voor u een prijsafspraak maken op basis van uw persoonlijke situatie. Wij werken met all-in pakketprijzen of op urenbasis, de keuze is aan u!
Veelgestelde vragen over alimentatie
- Wat is alimentatie?
Alimentatie is een financiële bijdrage die de ene ex-partner aan de andere betaalt na een scheiding. Dit kan zowel partneralimentatie als kinderalimentatie zijn, bedoeld om te voorzien in het levensonderhoud van de ex-partner of de kinderen. De hoogte van de alimentatie wordt bepaald op basis van inkomens en behoeftes. Het doel is om beide partijen financieel te ondersteunen na de breuk.
- Wanneer stopt alimentatie?
Alimentatie stopt wanneer de vastgestelde termijn afloopt of als de omstandigheden veranderen, zoals hertrouwen of samenwonen van de ontvanger. Kinderalimentatie eindigt meestal wanneer het kind 21 jaar wordt of eerder als het financieel zelfstandig is. Een rechter kan ook bepalen dat de alimentatieverplichting eerder eindigt op basis van specifieke situaties.
- Wanneer recht op alimentatie?
Er is recht op alimentatie wanneer de ene partner financieel afhankelijk is van de ander of als er kinderen zijn die moeten worden onderhouden. Partneralimentatie is van toepassing als de ex-partner onvoldoende inkomen heeft om zelfstandig rond te komen. Kinderalimentatie is verplicht als er minderjarige kinderen zijn die onderhoud nodig hebben.
- Wanneer alimentatie betalen?
Alimentatie moet worden betaald wanneer er sprake is van een alimentatieplicht. Dit kan gelden als de ene ex-partner onvoldoende inkomen heeft om volledig in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien of wanneer er kinderen zijn die financiële ondersteuning nodig hebben. De verplichting begint na de scheiding of beëindiging van de relatie, en wordt vaak vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of via de rechter bepaald.
- Hoe wordt alimentatie berekend?
Alimentatie wordt berekend op basis van de financiële situatie van beide partijen, inclusief inkomen, lasten en de zorgverdeling voor kinderen. Hierbij worden de Trema-normen gebruikt, die richtlijnen geven voor een eerlijke verdeling. Het programma SPLIT helpt bij het maken van deze berekening, rekening houdend met de nieuwste wetgeving en belastingregels.
- Hoe werkt alimentatie?
Alimentatie werkt als een maandelijkse financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de ander, bedoeld om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. De bijdrage kan betrekking hebben op de verzorging van kinderen of de ex-partner zelf. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van wet- en regelgeving en persoonlijke financiële situaties, en kan worden aangepast als de omstandigheden veranderen.
- Hoe lang alimentatie betalen?
De duur van het betalen van alimentatie hangt af van verschillende factoren, zoals de lengte van het huwelijk en de afspraken die zijn gemaakt. Voor partneralimentatie geldt in Nederland vaak een maximale termijn van 12 jaar, afhankelijk van de situatie. Kinderalimentatie moet meestal worden betaald totdat het kind 21 jaar oud is, mits het nog studeert of geen eigen inkomen heeft.
Elvira Miggelbrink-Peters
MfN register Mediator & RFEA