Raad voor Rechtsbijstand

Bij een scheiding komt er veel op u af. Het is een achtbaan van emoties waar veel mee gemoeid is, vooral wanneer er ook kinderen in het spel zijn. Misschien vraagt u zich ook af hoe u de kosten van juridische hulp/mediator moet betalen wanneer u niet vermogend bent. De Rijksoverheid heeft hiervoor het Juridisch Loket ingesteld. U kunt daar terecht voor een persoonlijk adviesgesprek om na te gaan welke hulp bij u past. De overheid betaalt via de Raad voor Rechtsbijstand de hulp indien uw inkomen en vermogen niet te hoog is. Bekijk hier de voorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand toevoeging.

MfN register mediator

Elvira Peters is MfN register mediator, aangesloten bij de Scheidingsdeskundige en tevens Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA). Apart Verder werkt in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Druten, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving. Wilt u een echtscheiding in overleg, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.


Neem contact met ons op

Elvira Miggelbrink-Peters

Elvira Miggelbrink-Peters
MfN register Mediator & RFEA

  Rechtsbijstand bij scheiding

  Rechtsbijstand voor echt scheiding kan bestaan uit een advocaat, mediator of digitale hulproute. U kunt Apart Verder aanmelden bij het Juridisch Loket als uw mediator wanneer u voor een echtscheiding diagnose bij het Juridisch Loket aanklopt (bellen kan met het gratis nummer 0800-8020). Er wordt gekeken welke hulp bij uw situatie past en na het gesprek ontvangt u de diagnose. Deze diagnose kunt u e-mailen naar scheiden@rechtsbijstand.nl.  De Raad voor Rechtsbijstand bevestigt de diagnose en uw keuze voor Apart Verder als de dienstverlener om de rechtshulp uit te voeren. Wij worden daar ook van op de hoogte gesteld en kunnen verder met u aan de slag om de scheiding in goede banen te leiden.

  Toevoeging mediation

  Mediation is een manier om een geschil op te lossen zonder juridische stappen. De mediator is de onafhankelijke partij die samen met beide partijen aan een oplossing werkt om meningsverschillen of (juridische) problemen op te lossen. Bij Apart Verder zetten we de afspraken in een ouderschapsplan (indien van toepassing) en convenant. Zo kan er geen verwarring ontstaan over hetgeen is overeengekomen. Wij begrijpen wat u doormaakt tijdens een scheiding en kunnen door onze ervaring beide partijen met alle juridische en fiscale kanten van een scheiding bijstaan om zo te ontlasten. De kosten voor de mediation kunnen dus voor een groot deel worden gedekt indien u daarvoor in aanmerking komt. Gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand wordt toevoeging genoemd. Wanneer de Raad voor Rechtsbijstand de mediation toevoeging toekent, wordt een deel door de overheid betaald. Het andere deel, de eigen bijdrage, betaalt u zelf. De hoogte ervan is inkomensafhankelijk en er wordt gekeken naar vermogen en woonsituatie. Bij een gezamenlijke huishouding op het moment van aanvraag, telt het inkomen en vermogen van uw partner ook mee. Maar hoe gaat het aanvragen van toevoeging voor mediation precies in zijn werk? Dat leggen we u graag verder uit.

  Toevoeging aanvragen

  Elke toevoeging heeft een andere eigen bijdrage, korting krijgen op de eigen bijdrage voor mediation is helaas niet mogelijk. Wilt u gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen dan kan dat door het aanvraagformulier Mediation in te vullen en te laten ondertekenen door Apart Verder als uw mediator. Daarnaast hebt u een doorverwijzing nodig van het Juridisch Loket zoals we eerder hierboven bespraken. De toevoeging dien je in een vroeg stadium aan te vragen en niet vóórdat de mediation is beëindigd. 

  Vragen? Neem contact op met Apart Verder!

  Na het besluit om te scheiden, zijn er veel dingen die door u hoofd spoken. Het is dan wellicht lastig om alles een plek te geven en overzicht te bewaren. Mocht u na aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, laat het ons dan weten dan helpen we u graag verder. Bel met +31 (0)6-83415154, mail naar info@apartverder.nl of gebruikt ons online contactformulier.

  FAQ Raad voor rechtsbijstand

  • Hoe wordt toevoeging berekend?

   Bij de bepaling van de eigen bijdrage en het deel dat door de overheid wordt vergoed, wordt er gekeken naar inkomen, vermogen en woonsituatie. Afhankelijk daarvan wordt dus de toevoeging berekend. Voor de inkomensgrens kunt u hier de meest actuele informatie vinden. Voor de vermogensgrens, klik hier. Houd er rekening mee dat de peildatum 2 jaar eerder ligt dan het jaar waarin de mediation plaatsvindt. 

  • Welke kosten vallen er onder toevoeging?

   Wanneer u in aanmerking komt voor de toevoeging mediation, dan betaalt de Raad van Rechtsbijstand (een groot gedeelte van) de salariskosten van Apart Verder. Het andere deel valt onder de eigen bijdrage. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Hebt u ook juridische kosten die u moet maken, dan kan u wel om een vermindering van de griffierechten vragen via een aanvraagformulier die u via ons kunt ontvangen.