Afkoop partneralimentatie

Door partneralimentatie blijven u en uw ex-partner nog jaren aan elkaar verbonden. Wilt u definitief afscheid van elkaar nemen, dan kan de partneralimentatie ook worden afgekocht. Dat is alleen mogelijk met partneralimentatie; kinderalimentatie kunt u niet afkopen. De afspraken over het afkopen van de partneralimentatie leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant.

Partneralimentatie kan op twee manieren worden afgekocht
  1. Met een geldsom (afkoop alimentatie)
  2. Door overbedeling
Alimentatie afkopen met een geldsom

Jullie kunnen ervoor kiezen om de alimentatie in een keer uit te (laten) betalen. De afkoopsom is afhankelijk van de hoogte en de duur van de partneralimentatie.

Er zijn overigens varianten te bedenken op deze manier van afkopen. Stel dat jullie een gezamenlijke schuld hebben van €75.000. Dan kunnen jullie afspreken dat de alimentatie betalende ex deze schuld geheel op zich neemt. De ander ziet dan af van partneralimentatie.

Alimentatie afkopen door overbedeling

Alimentatie afkopen met overbedeling houdt in dat de gehele boedel wordt toegewezen aan de alimentatie ontvangende ex-partner. De alimentatie betaler krijgt dan niets uit de inboedel. Overbedeling kan ook inhouden dat de alimentatie ontvanger de gehele waarde van de polis van de levensverzekering krijgt of de overwaarde van het huis.

Voordelen alimentatie afkopen

Het voordeel van alimentatie afkopen is, dat je niet meer financieel aan elkaar verbonden bent, tenzij er kinderalimentatie betaald moet worden. Verder is het, in het geval van de afkoop alimentatie, voor de alimentatie ontvanger voordelig dat hij of zij rente kan genieten over een groot bedrag.

Om te voorkomen dat de alimentatie-ontvanger ineens veel inkomstenbelasting moet betalen, kan de afkoop alimentatie worden uitbetaald in de vorm van een lijfrentepremie. De premie moet dan worden gestort bij een verzekeraar en die keert dan maandelijks een bedrag uit.

Nadelen van alimentatie afkopen

Een nadeel van alimentatie afkopen is dat er geen toekomstige herziening van het alimentatie bedrag meer mogelijk is. Stel dat de alimentatie voor een periode van 10 jaar is afgekocht. Als de alimentatie ontvanger na twee jaar gaat samenwonen, dan zou de ander niet meer verplicht zijn partneralimentatie te betalen. De alimentatie betaler heeft dus eigenlijk voor een periode van acht jaar te veel betaald.

Een ander nadeel is dat de alimentatie betaler in een keer een groot bedrag vrij moet kunnen maken en daarmee rente inkomsten misloopt.

Alimentatie en bijstand

Vraagt de alimentatie ontvanger binnen 12 jaar na het afkopen een bijstandsuitkering aan bij de gemeente? Dan kan de gemeente de bijstand verhalen op de alimentatie betaler, omdat de onderhoudsplicht nog steeds geldt. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met afspraken tussen exen.

Wilt u weten of dat in uw situatie raadzaam en haalbaar is? Wij bespreken en berekenen dat graag met u.

MfN register mediator

Elvira Peters is MfN register mediator, aangesloten bij de Scheidingsdeskundige en tevens Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA). Apart Verder werkt in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Druten, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving. Wilt u een echtscheiding in overleg, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op

Elvira Miggelbrink-Peters

Elvira Miggelbrink-Peters
MfN register Mediator & RFEA