Huwelijkse voorwaarden en echtscheiding
In het huidige huwelijksvermogensrecht trouwt men standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent eenvoudig gezegd dat alle voorhuwelijkse bezittingen én schulden van de een of van de ander blijven. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden opgebouwd, worden wel 50/50 verdeeld. Wie andere afspraken wil maken over vermogen en schulden kan via de notaris huwelijksvoorwaarden opstellen. Huwelijkse voorwaarden zijn nu dus niet standaard en vaak vindt men het niet zo romantisch om bij trouwen ook al te bedenken wat de gevolgen zouden zijn bij een eventuele scheiding in de toekomst.
Regelmatig zie ik in mijn scheidingspraktijk echtelieden zich rot schrikken, wanneer ze te horen krijgen dat alles gedeeld moet worden bij een echtscheiding. Bijvoorbeeld omdat voorhuwelijkse schulden zoals een studieschuld gedeeld moest worden. Maar ook de spaarpolis die al jaren voor het huwelijks afgesloten is moet 50/50 gedeeld worden. Dit geldt voor stellen die voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen zijn gehuwd. Gehuwden onder huwelijksvoorwaarden lijken meer zekerheden te hebben, maar de praktijk leert dat weinig echtelieden de strekking van hun huwelijksvoorwaarden kent. Of zich nog kan herinneren waarom ze destijds bepaalde afspraken hebben gemaakt. Een veel voorkomend artikel is het jaarlijks verrekenbeding waardoor het ‘overgespaarde inkomen’ bij helften gedeeld moet worden. Er zijn maar weinig stellen die dat ook werkelijk doen waardoor bij echtscheiding er vaak alsnog meer gedeeld moet worden dan partijen denken.
Tot 1 januari 2018 trouwde ruim 75% in gemeenschap van goederen. Dit terwijl het opstellen van huwelijksvoorwaarden in 1 of 2 gesprekken met de notaris geregeld had kunnen worden. Vanaf 1 januari 2018 trouwt men niet meer in gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat partijen vóór het huwelijk bezitten blijft privé eigendom, alles wat tijdens het huwelijk ontstaat aan vermogen wordt gedeeld. Als partijen dat anders willen kunnen zij via de notaris andere afspraken maken.
Dit brengt weer nieuwe problemen met zich meebrengen. Partijen zullen hun administratie goed bij moeten houden van hun voorhuwelijksvermogen. De auto die je voor het huwelijk had, kan bijvoorbeeld vervangen worden voor een andere auto, maar dat moet je wel vastleggen. Daarnaast zullen voorhuwelijkse schulden waarover tijdens het huwelijk rente en aflossing is betaald uit gezamenlijk inkomen aan het einde van het huwelijk toch weer, inclusief de rente die erover is betaald, aan een partij toekomen. Investeringen met privé vermogen in een gezamenlijke woning levert aan het einde van het huwelijk voor een der partijen behalve een schuld aan de bank ook een schuld aan de toekomstige ex op.
Kortom met standaard huwelijkse voorwaarden wordt het niet per definitie duidelijker bij een echtscheiding, maar het nodigt wel uit tot nadenken voordat je in het huwelijksbootje stapt. En dat hoeft niet ten koste te gaan van de romantiek.
Wilt u meer informatie over scheiden en huwelijkse voorwaarden of een vrijblijvend adviesgesprek? Neemt u dan contact op met MfN Mediator Elise Janssen voor Nijmegen en omstreken.