scheiden doe het zelf

Doe het zelf scheiding

De Raad voor Rechtsbijstand heeft een ‘doe het zelf scheiding´ module op hun site gezet voor stellen die menen dat zij zonder deskundige hulp tot passende en juridisch / fiscaal juiste afspraken kunnen komen. Nu ben ik benieuwd hoe vaak het lukt om echt helemaal zonder hulp zelf, je doe het zelf scheiding te regelen.  Uit de praktijk blijkt dat partijen die vooraf al afspraken met elkaar hebben gemaakt, en daar weer nieuwe afspraken op hebben gebaseerd waarna er ook al verschillende acties hebben plaatsgevonden, vaak van een koude kermis thuiskomen. Dit doordat de bank niet mee wil werken of er fiscaal zoveel nadelen aan kleven dat hij niet meer haalbaar is. Gevolg: het hele kaartenhuis aan afspraken stort in. De acties moeten worden teruggedraaid en partijen zijn een illusie armer. Jammer want goed advies vooraf en tijdens de scheiding had dit voorkomen.

Zelf je scheiding regelen?

Dat betekent overigens niet dat ik het geen goed idee vindt dat partijen veel zelf doen! Dat is juist wel een goed idee, maar wel steeds onder begeleiding van een deskundige die hen ‘huiswerk’ geeft en de fiscale en juridische consequenties met hen doorneemt. Hierdoor ontstaan afspraken die partijen volledig geïnformeerd en toch echt samen hebben gemaakt. Dat zijn de beste afspraken, waarvan ik denk dat deze in de toekomst ook haalbaar zijn.

Niet alleen de Raad voor Rechtsbijstand biedt doe het zelf scheidingen aan, via internetbureau’s kunnen partijen middels allerlei pakketten hun scheiding online regelen. Niet zelden komen partijen, tijdens of na hun scheiding, alsnog bij een mediator of scheidingsbemiddelaar terecht om zaken wel goed te regelen. Dan is goedkoop, duurkoop.

Het is preken voor eigen parochie,  maar ik verbaas me erover dat partijen voor een lekkage wel een loodgieter bellen maar als hun huwelijk schipbreuk lijdt zij voor de basis van hun nieuwe toekomst soms voor halve maatregelen kiezen.

Geen doe het zelf scheiding?

Maar juist meer weten over passende  en deskundige begeleiding bij uw scheiding? Wilt u uw scheiding wel goed regelen en samen tot afspraken komen die juridisch, fiscaal en ook emotioneel kloppen? Neem dan contact op met onze mediator Nijmegen of onze mediator Rotterdam. Klik hier voor een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: