Stappenplan voor een (echt)scheiding

Scheiden is een heel vervelend proces of je nu zelf de beslissing hebt genomen of dat de ander dat voor je heeft gedaan; het blijft een vreselijke tijd. Wij kunnen ons voorstellen dat je wilt weten waar je aan toe bent en wat er allemaal moet gebeuren. Daarom hebben wij alle stappen die genomen worden tijdens een scheiding op een rijtje gezet.

Stap 1 De Scheidingsmelding:

De scheidingsmelding zoals dat officieel heet is eigenlijk de belangrijkste stap van het scheidingsproces. Het is ook meteen de moeilijkste stap. De scheidingsmelding is de boodschap van de ene aan de andere echtgenoot dat zij of hij wil scheiden. En is pas voltooid als zij door de ander is gehoord, en hij of zij heeft laten blijken dat de boodschap begrepen is. De ander zal daarop reageren, soms direct maar dat kan ook enkele weken duren. Als je de boodschapper bent, gun de ander dan ook de tijd om dit te verwerken. Soms kan het ondanks alle ruzies of andere signalen vooraf, voor de ander toch binnenkomen als donderslag bij heldere hemel. Het is echt belangrijk om hier aandacht aan te schenken, want als de ander als het ware blijft ontkennen duurt de scheiding vaak veel langer dan gewenst en wordt het ook veel pijnlijker. Zorg dus voor duidelijkheid. Daarnaast is het belangrijk om het je partner persoonlijk (dus niet via een advocaat) te vertellen, hoe eng je dat ook vindt.

Stap 2 Hoe wil je scheiden?

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter, daarvoor heb je een mediator of advocaat nodig. Je kunt dus op verschillende manieren scheiden. Dat kan bijvoorbeeld in goed overleg door samen één bemiddelaar (mediator) in te schakelen of door allebei een advocaat in te schakelen. Indien je allebei een advocaat in de arm neemt, komen partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het vergroot de kans op een vechtscheiding. Met één gezamenlijke mediator is het de bedoeling in goede harmonie tot een scheiding te komen, waarbij steeds wordt gezocht naar oplossingen en afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn (en ingeval van kinderen: die het beste voor de kinderen zijn). Tip: zet altijd het belang van de kinderen centraal. Een scheiding heeft vaak meer en langduriger impact op de kinderen dan de partners. Als jullie oog hebben en houden voor het belang van de kinderen, dan kun je daardoor vaak ook makkelijker de rest regelen. De mediator heeft daarin een faciliterende rol en zal jullie helpen bij alle aspecten waar jullie aan moeten denken.

Stap 3 Inventariseren om afspraken te kunnen maken

Bij het tweede gesprek, soms volgt dit direct op het gratis adviesgesprek, gaan we alle benodigde gegevens verzamelen die nodig zijn om de scheiding in gang te kunnen zetten. Dit zijn dan bijvoorbeeld je persoonsgegevens, salarisstroken, bezittingen en schulden, maar ook je pensioengegevens, boedelverdeling en eventueel de eigen woning. Hiermee maken we samen alvast een begin om te kijken wat jullie wensen zijn en gaan we ieder aan ons ‘huiswerk’ voor de volgende keer.

Stap 4 Ouderschapsplan

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben, dan is het maken van een ouderschapsplan verplicht. Scheidingspraktijk Apart Verder maakt samen met u een persoonlijk ouderschapsplan, wat gericht is op jullie situatie, jullie kinderen en uiteraard jullie wensen. Wij proberen dat op een dusdanige manier en in goed overleg te doen, zodat jullie als “collega” ouders verder kunnen in de toekomst. Ouders gaan tenslotte scheiden, kinderen niet. Daarnaast wordt er door ons een berekening gemaakt voor de kinderalimentatie. Ook deze wordt toegespitst op jullie persoonlijke situatie en wensen.

Stap 5 Convenant

Wanneer het ouderschapsplan tot zover klaar is gaan we samen verder naar het convenant. In het convenant worden alle afspraken vastgelegd over de verdeling van de bezittingen en schulden, het pensioen, eventuele partneralimentatie en afspraken over de eigen woning. Al deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of ingeval van samenwonen of geregistreerd partnerschap; in een beeindigingsovereenkomst. Uiteraard gaan we pas de afspraken vastleggen wanneer jullie het met elkaar eens zijn. Mochten er nog struikelblokken zijn bij het bespreken van het concept dan gaan we die eerst behandelen met elkaar. Pas wanneer iedereen tevreden is over de afspraken in het echtscheidingsconvenant, gaan we over tot ondertekening van de documenten. Het kan dus voorkomen dat er meerdere gesprekken nodig zijn voordat jullie klaar zijn om te tekenen. Wij verzorgen ook, via onze eigen advocaat, de rechtsgang naar de rechter. Dus dat hoeven jullie niet zelf te regelen. De behandeling van het verzoek door de rechtbank duurt doorgaans een week of vier.

Stap 6 Inschrijving scheiding in registers burgerlijke stand.

Een scheiding is pas definitief nadat de beschikking van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Doorgaans moet dat gebeuren in de gemeente waar jullie zijn getrouwd. De beschikking kan pas worden ingeschreven als deze ‘onherroepelijk’ is geworden en dus vaststaat. Dat is het geval zodra beide partners het met de beslissing eens zijn (en een akte van berusting tekenen) of zodra na de beschikking drie maanden zijn verstreken zonder dat hoger beroep is ingesteld. De datum van de scheiding is de datum van de inschrijving van de beschikking van de rechter.

Heeft u ervoor gekozen om er met behulp van een MfN mediator vooral samen uit te komen. Neem dan contact met ons op voor een GRATIS adviesgesprek, dan kunnen wij u uitleggen wat wij voor u beiden kunnen betekenen in het gehele (echt)scheidingsproces.

Bel voor een afspraak Scheidingspraktijk Apart Verder 06-21449991 of mail naar info@apartverder.nl. Scheidingspraktijk Apart Verder werkt voornamelijk in Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Malden, Bemmel, Elst, Druten, Groesbeek, Arnhem en omgeving.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: