65 plussers scheiden steeds vaker

Hoe ouder, hoe hoger het aantal scheidingen.

Waar het aantal scheidingen van stellen tussen de twintig en veertig jaar de afgelopen tijd daalde, geldt in het algemeen dat hoe ouder het echtpaar, hoe hoger de stijging van het aantal scheidingen. Dat wijzen cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) uit.

Scheiding mediator

Echtparen op leeftijd scheiden nu veel vaker dan twaalf jaar geleden. Van de echtparen tussen de zestig en zeventig jaar vroegen er in 2012 zo’n 3.700 een scheiding aan, 1.500 scheidingen meer dan twaalf jaar eerder, en de scheidingen van de zeventig- tot tachtigjarigen groeide van 400 naar zo’n 750. Ook de echtparen tussen de tachtig en negentig jaar gaan nog niet bij de pakken neer zitten, en verdubbelden ruim hun aantal scheidingen ruim van veertig naar 94.

Normvervaging

Volgens Jan Latten, demograaf bij het CBS, is de voornaamste reden voor deze stijging bij oudere koppels de normvervaging. “Mensen vinden nu, vaker dan vroeger, dat als je niet meer verliefd bent je er dan beter mee kunt stoppen”, zegt hij. Waar vroeger scheiden een groot taboe was, staat de samenleving er tegenwoordig heel anders tegenover.

Vrouwen zijn niet meer afhankelijk van een man die brood op de plank brengt, en mensen worden bovendien gemiddeld ouder, waardoor ze langer de tijd hebben om nog leven zonder de ex-partner op te bouwen.

Gemak

Door de groei van het aantal scheidingen en de verandering van de publieke perceptie, is de scheidingsprocedure en alle rompslomp hieromheen tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan vroeger. In het algemeen geldt dat de partner het recht heeft op de helft van het pensioen van de ex-partner, maar als je er allemaal niet uitkomt zijn er tegenwoordig allerlei vormen van begeleiding om het scheidende paar bij te staan.

Ouderen kiezen steeds vaker voor zichzelf en zorgen er zo tijdens en na de scheiding voor dat ze lekker in hun vel zitten en gezond leven.

Bron: ouderen journaal

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: