Kinderen van gescheiden ouders met een co-ouderschap regeling, hebben later minder zin om zelf te trouwen.
Uit een Belgisch onderzoek van de VUB blijkt dat “co-ouderschap kinderen” later dus minder snel zullen trouwen. Bovendien houdt 4 op de 10 twingers er rekening mee dat ze misschien ooit zelf zullen scheiden.
Bij 2 op de 3 scheidingen zijn kinderen betrokken. Onderzoeker Lindsay Theunis (VUB) analyseerde de gegevens van bijna 900 kinderen van gescheiden en getrouwde stellen. Zij vergeleek hun perspectieven op relaties. Zo blijkt dat co-ouderschap tot minder enthousiasme over het huwelijk leidt.
“Wie als kind continu van vader naar moeder verhuist, is significant minder geneigd om zelf te gaan trouwen dan kinderen die bij één ouder wonen. Het heen en weer reizen en voortdurend afscheid moeten nemen van omgeving en vriendjes werkt dat waarschijnlijk in de hand.”
Of er al dan niet conflict plaatsvindt tijdens het huwelijk, heeft weinig effect. Het blijkt vooral dat het de echtscheiding op zich is die het verschil tussen kinderen van gescheiden en gehuwde ouders verklaart.
Band met ouders belangrijk
Een tweede opvallend effect is de band tussen kind en ouder. En dan vooral tussen vader en dochter. Hoe het komt, kunnen ze nog niet met zekerheid zeggen, maar als zij een goede verhouding hebben, is de kans groter dat de dochter positiever tegenover het huwelijk staat.
In het algemeen geldt dat kinderen van gescheiden ouders vaker niet willen trouwen dan kinderen van koppels die nog samen zijn.
Heeft u hulp nodig bij uw scheiding? Als mediator help ik u graag om uw scheiding samen met u goed te regelen. Bij ons staan uw kinderen centraal! Scheidingspraktijk Apart Verder werkt in de regio Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Malden, Groesbeek, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving. Bel voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek 06-21449991