Echtscheiding en scheiden

Heeft u samen besloten om te gaan scheiden? Vandaag de dag kunt u dit deskundig en gemakkelijk regelen via een mediator of scheidingsbemiddelaar. Niet ieder huwelijk is voor altijd. Hoewel scheiden nooit een leuke oplossing is, is het wel aan te raden om dit zo goed mogelijk te regelen. Op die manier kan een scheiding zo snel mogelijk worden afgehandeld, wat wel zo prettig is. Bij een scheiding krijgt u te maken met de inboedelverdeling en mogelijke partneralimentatie. Heeft u kinderen? Dan moeten daarover ook duidelijke afspraken worden gemaakt. In dit artikel leest u meer over scheiden.

Op welke manieren kan ik scheiden?
Er zijn verschillende manieren waarop u kunt scheiden. Houd er rekening mee dat voor welke vorm u ook gaat, u altijd via een advocaat bij de rechtbank een verzoek in moet dienen. De twee voornaamste vormen van scheiding zijn:

• Echtscheiding. Is er sprake van een echtscheiding, dan verbreekt de rechtbank alle (juridische) banden tussen u en uw partner.
• Scheiding van tafel en bed. Kiest u voor een scheiding van tafel en bed dan bent u uit elkaar, maar blijft u voor de wet wel getrouwd. U kiest hier bijvoorbeeld voor vanwege geloofsredenen of financiële redenen. Vervolgens kunt u alsnog kiezen voor ontbinding van het huwelijk. Hiermee wordt het huwelijk officieel beëindigd.

Wanneer kies ik voor mediation in plaats van een rechtszaak?
U kunt bij een scheiding ook kiezen voor een mediator die u helpt bij het hele proces, zoals Apart Verder in Nijmegen. Hier kiest u voor wanneer u denkt dat u er samen met deskundige hulp uit kunt komen. Mediation wordt vaak als minder heftig gezien dan een heel proces via de rechtbank. De mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die met u beiden op zoek gaat naar de juiste oplossing. Zij oordeelt nooit en is een luisterend oor voor beide partijen.

Scheiden: hier moet u aan denken
Omdat er bij een scheiding veel emoties komen kijken, is het goed om te weten waar u allemaal aan moet denken. Denk in ieder geval aan de volgende punten:

● Bekijk of er sprake is van partneralimentatie.
● Leg alles zwart op wit vast in een zogeheten echtscheidingsconvenant.
● Verdeel en wijzig eventuele verzekeringen die u samen heeft.
● In het geval van kinderen is het verplicht om een ouderschapsplan te maken.
● Als u kinderen heeft dient u ook afspraken te maken over de kinderalimentatie of bijvoorbeeld over welk bedrag er op de kinderrekening gestort dient te worden.
● Verdeel de eigendommen.
● Controleer belastingaangiftes en eventuele teruggaven.
● Geef nieuwe afspraken door aan uw pensioenfonds.

Een mediator helpt u met zowel de emotionele als de praktische kanten van een scheiding. Zo weet u zeker dat er aan alles gedacht wordt en voorkomt u een rechtszaak. Wilt u meer weten over mediation of zoekt u een ervaren mediator in Nijmegen? Neem dan vrijblijvend contact op met Apart Verder.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: