Echtscheiding: Waar twee vechten, hebben twee schuld?

Als twee mensen uit elkaar gaan hebben zij daar vaak een soort van overeenstemming over bereikt. Het werkt niet meer, ze zijn uit elkaar gegroeid en scheiden is de beste oplossing. Deze beslissing is in gezamenlijkheid genomen en partijen willen samen goede afspraken maken voor de toekomst.

Maar wat als een van de partijen tegen wil en dank maar meewerkt aan een scheiding?

Een stel in mijn praktijk is inmiddels 15 jaar getrouwd. Zij heeft haar oog laten vallen op een andere man en wil scheiden. De verzorging van de kinderen werd tijdens het huwelijk voornamelijk door de vrouw gedaan en ook na de scheiding zullen de kinderen de meeste tijd bij haar zijn. De man zal de vrouw kinderalimentatie gaan betalen, zodat zij daartoe in staat zal zijn. De vrouw in kwestie wil echter ook partneralimentatie. De man heeft een goed inkomen en kan in principe ook partneralimentatie betalen, maar weigert dit omdat zij is weggegaan en dan moet ze ook maar voor zichzelf gaan zorgen. Of zoals hij het verwoordde: ‘dan gaat ze maar haar nieuwe vriend om geld vragen!’. Maar mevrouw wil echter niet gaan samenwonen, zeker niet nu de kinderen nog jong zijn. En wellicht wordt het wel niets tussen haar en haar nieuwe vriend. Ex-manlief is niet meer zo aardig en zegt dat hij niet om de scheiding heeft gevraagd en hij nog wel in therapie wilde gaan en dat zij de oorzaak is van alle ellende en dus geen cent krijgt. Na deze uitbarsting kijken ze beiden naar mij met grote vragende ogen: wat nu???

Helaas voor meneer werkt het niet zo dat iemand eerst moet bewijzen geen schuld te hebben voordat hij of zij recht heeft op partneralimentatie. De wetgever gaat er kennelijk van uit dat er bij twee vechten, twee schuld hebben. De man zal de vrouw, indien zij niet voor zichzelf kan zorgen, wel partneralimentatie moeten betalen. Daarbij kunnen echter wel afspraken gemaakt worden over de duur en bijvoorbeeld binnen welke tijd de vrouw redelijkerwijs wel (een deel) voor zichzelf kan zorgen. Uiteindelijk is iedereen in beginsel verantwoordelijk voor zijn of haar eigen levensonderhoud.

De man geeft toe maar in de periode van de scheiding is deze meneer 10 jaar ouder geworden. Hij is een hoop illusies en ook geld armer. Tijdens een van de laatste gesprekken verklaart hij dat echt spijt heeft dat hij tijdens zijn huwelijk niet beter zijn best heeft gedaan dan was dit allemaal wellicht voorkomen.

Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, neem dan contact op met mij, Elise Janssen MfN mediator, voor een vrijblijvend en kostenloos adviesgesprek, want scheiden doe je samen. Ik ben als familie mediator werkzaam in Nijmegen, Wijchen, Malden, Beuningen, Druten, Groesbeek, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving.

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: