Gehuwde homo’s slaan en scheiden net zo vaak als hetero’s

Bron Volkskrant: Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers
In steeds meer landen is het mogelijk dat mannen die van mannen houden en lesbische vrouwen trouwen. Ook in de Verenigde Staten zijn er steeds meer staten waar dat kan. Conservatieven roepen dat het abnormaal is, maar daarbij gebruiken ze de term normaal in de zin van ‘normaal is wat ik zelf ben en alles wat daar vanaf wijkt is dus abnormaal’. Uit onderzoek blijkt dat homohuwelijken net zo normaal zijn als heterohuwelijken.

In de Verenigde Staten bleek dat over de periode 2009 tot en met 2012 het aantal scheidingen in heterohuwelijken en huwelijken tussen mensen met hetzelfde geslacht identiek is: drie procent per jaar. Niets abnormaals aan zou je zeggen. Jaarlijks komt ongeveer drie procent bij zijn of haar zinnen en beseft dat het met de mens met wie hij of zij getrouwd is toch niet gaat lukken.

Minderheidsstatus
Hoe zit het met huiselijk geweld? Ook op dat vlak doen homoseksuelen niet onder voor heteroseksuele stellen. Er is wat meer geweld onder homoseksuele stellen, maar dat zou te wijten zijn aan de stress die met de minderheidsstatus samenhangt.

Sinds ongeveer 1970 wordt er onderzoek gedaan op dit terrein, maar het is fragmentarisch en er is veel discussie over de uitkomsten. Het meeste onderzoek werd gedaan bij lesbische stellen. Vraag mij niet welke vooroordelen geleid hebben tot die verhoogde interesse in cat fights. Het wordt verklaard door te wijzen op de typische mannenrol. Mannen willen zich niet graag slachtoffer voelen en rapporteren huiselijk geweld minder vaak en dan ontbreekt een basis voor onderzoek.

Abnormaal
Hoe dan ook, mensen zijn mensen: ze worden verliefd op elkaar, willen nooit meer bij elkaar weg, altijd in elkaars buurt zijn, worden dan weer gek dat ze voortdurend op elkaars lip zitten, ze maken ruzie omdat ze jaloers zijn en omdat mensen nu eenmaal ruzie maken, elkaar in hun wanhoop willen treffen, soms toch liever uit elkaar willen en in enkele gevallen uiteindelijk aangifte doen wanneer ze geestelijk, lichamelijk of seksueel misbruikt worden. Wanneer noem je dat normaal of abnormaal?

Normaal is een lastig woord hoor, want er zijn nog al wat manieren om het te definiëren. Bijvoorbeeld afwijkend van het gemiddelde. Wil jij gemiddeld zijn? Godzijdank is er nu dus dit soort onderzoek, dat laat zien dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen net gewone mensen zijn als het aankomt op de relaties die ze met elkaar hebben. Lust en liefde, loyaliteit en haat.

Maar eigenlijk is zulk onderzoek niet nodig. Met een beetje gezond verstand van hoe mensen in elkaar zitten wist je dat al.

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: