Gescheiden? Hoe regel je dat in de zomervakantie?

Het is bijna zover, de zomervakantie komt eraan. Heerlijk natuurlijk om lekker op vakantie te gaan met je kinderen, maar voor sommige gescheiden ouders gaat er heel wat aan vooraf voordat het eindelijk zover is.

In het ouderschapsplan is opgenomen hoe en op welke manier de verdeling van de grote vakantie zou moeten verlopen. Ik heb het bewust over zou, want vaak is deze verdeling een discussie punt, wat kan uitmonden in veel geruzie. En om dat te voorkomen heb ik wat aandachtspunten opgeschreven die wellicht de moeite waard zijn om door te nemen.

Allereerst is het belangrijk om al vroeg in het jaar de verdeling te bespreken met elkaar:

  • Het verminderd de tijdsdruk en daardoor de spanning.
  • Het geeft de vrijheid om tijdig te boeken wanneer je dat als ouder fijn vindt.
  • Ruime gelegenheid om vrij te vragen op je werk
  • En indien er wellicht aan beide kanten nieuwe partners zijn, is het een hele kluif om alle agenda’s goed op elkaar afgestemd te krijgen

Probeer met elkaar mee te denken en niet te star vast te houden aan de afspraken in het ouderschapsplan. Er kan in een jaar zoveel veranderen, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan waar je vast zit aan de bouwvak.

Gun het je kinderen om met de andere ouder op vakantie te gaan en tijd door te brengen met elkaar.

Probeer je ook niet te bemoeien met de gekozen vakantie bestemming.

Uit eigen ervaring weet ik dat veel kinderen drie weken achter elkaar bij de ene ouder als heel lang kunnen ervaren met een enorm gevoel van heimwee. Probeer als het mogelijk is om eens 2 aaneengesloten weken plus een losse week af te spreken. Dus bijvoorbeeld de 1e week bij moeder, dan twee weken bij vader vakantie vieren om aansluitend weer twee weken bij moeder vakantie te vieren en de laatste week van de vakantie weer naar vader toe te gaan. Dit klinkt misschien heel complex, maar mijn kinderen vinden dit de meest fijne oplossing met het minste gevoel van gemis.

Daarnaast zou je ook af kunnen spreken dat de kinderen het ene jaar met vader op vakantie gaan en het andere jaar met moeder eropuit trekken. Het klinkt namelijk wel heel erg leuk om twee keer achter elkaar (!) op vakantie te gaan, maar misschien kun je er iets bij voorstellen als ouder dat het ook wel heel vermoeiend kan zijn voor kinderen om eerst met de auto naar Spanje te rijden, een dag thuis te zijn om vervolgens om 5 uur in de ochtend het vliegtuig naar Turkije te pakken. Kinderen vinden het ook fijn om een beetje thuis aan te rommelen en met hun schoolvriendjes te gaan zwemmen of aan bouwdorp mee te doen? En dan bijvoorbeeld met mama in de herfstvakantie weg te gaan. Op die manier blijft vakantie ook echt vakantie!

Wettelijk hangt er ook nog het een en ander vast aan een fijne vakantie. Vakantie valt binnen de uitoefening van het gezag/omgangsrecht. Wel geldt een informatieplicht over de verblijfsgegevens en de tijdsduur. Laten we van het positieve uitgaan en dat er dus toestemming wordt gegeven door de andere ouder om op vakantie te gaan.

Dan zijn er nog andere reisbelemmerende factoren

  1. Het komt voor dat een kind alleen met een van de ouders meereist.
  2. Het komt voor dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder waar het mee reist.
  3. Het kan zijn dat het kind met familieleden reist.

Wat dan te doen? In de voorbereidingen op de reis dienen de ouders of familieleden er zorg voor te dragen dat de volgende documenten worden meegenomen/beschikbaar zijn:

  • Verklaring van toestemming voor vakantie
  • Recent uittreksel gezagsregister
  • Recent uittreksel GBA
  • Geboorteakte
  • Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Een kopie van het ouderschapsplan
  • Een kopie van het retourticket van het kind

Om te beginnen levert de combinatie van deze documenten een verlaagd risico voor vertraging en problemen op, maar geen garantie dat de ouder geen problemen ondervindt bij de buitenlandse grensbewaking. Op grond van het nationale recht van het vakantieland kunnen aanvullende eisen gelden. Het is raadzaam voor vertrek dat de ouder zich goed informeert bij het betreffende vakantieland.

Waar vindt u wat?

  • Het uittreksel van het GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie) is verkrijgbaar bij de gemeente waar uw kind is ingeschreven.
  • Het uittreksel gezagsregister kunt u opvragen bij de rechtbank.
  • Op de website van IATA (International Air Transport Association) kan de ouder invullen van waar naar waar hij wil reizen, wat de eigen nationaliteit is en vervolgens vindt de ouder de voorwaarden waaronder hij mag reizen.

Hopelijk kunt u binnenkort volop genieten van uw buitenlandse vakantiereis met uw kinderen en heeft dit blog bijgedragen aan een gedegen voorbereiding. Zijn er toch nog twijfels of is er inmiddels al sprake van een conflict, neem dan gerust contact met mij op en zorg dat u samen, op tijd, dit conflict uit de weg hebt geholpen.

Bel of mail: 06-21449991 info@apartverder.nl

www.apartverder.nl

Ik wens u een heerlijke vakantie toe met de kinderen!

Hartelijke groet,

Elise Janssen

Scheidingspraktijk Apart Verder

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: