mediator_helpt_bij_de_scheiding

Goedkoop scheiden via de rechtbankmediator

Uit elkaar gaan kost geld. In plaats van één huishouden, worden het er twee, er moet meestal nieuw huisraad komen en vaak komt er ook alimentatie om de hoek kijken, in de vorm van kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Daarnaast moeten er ook nog kosten betaald worden voor het scheiden zelf. Voor veel mensen is de financiële afwikkeling van een scheiding lastig, meestal omdat het (beider) inkomen niet toereikend is om zomaar alle kosten op te hoesten.Gelukkig zijn er in Nederland mogelijkheden om een financiële tegemoetkoming te krijgen, als scheiden vanwege te geringe inkomsten niet betaalbaar is. Een scheiding kan dan geregeld worden via een rechtbankmediator die is aangesloten bij de Raad voor de Rechtsbijstand. De mediator kan de tegemoetkoming hiervoor aanvragen.

Gesubsidieerde bijstand en de rechtbankmediator
Nadat een – inkomensafhankelijke – tegemoetkoming, die in de vorm van een toevoeging dan wel subsidie wordt gegeven, is toegekend, kan de rechtbankmediator met beide partijen samen de echtscheiding regelen. Er worden afspraken gemaakt over de financiën, eventuele (kinder)alimentatie, de kinderen en wie welke spullen neemt. Het is wel van belang dat beide partijen bij alle gesprekken aanwezig zijn. Via deze weg wordt een scheiding op een goede manier geregeld, terwijl de kosten relatief laag blijven, soms kost een scheiding niet meer dan € 105,- per persoon. En naast dat een scheiding goedkoop is, zal er op deze manier in de toekomst geen onenigheid ontstaan over de afspraken die in een echtscheidingsconvenant gemaakt zijn. De mediator zorgt er namelijk voor dat beide partijen op alle punten die belangrijk zijn, overeenstemming bereiken.
Is bij de mediator het convenant getekend, dan zal de rechter dit bekrachtigen. De verlaagde griffierechten moeten dan nog wel betaald worden door de partners zelf.

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Family Mediator

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: