Huurders in uw woning, een zegen of een last?

Als uw woning te koop staat en u woont zelf al elders dan kunt u overwegen de woning te verhuren. Dat lijkt een goed idee; uw maandlasten worden verlaagd door de huuropbrengsten. Echter mogelijk de waarde van uw woning ook! De huurder heeft namelijk behoorlijke bescherming door de wet. En hem eruit krijgen is voor u van groot belang maar daar kan de huurder wel eens anders over denken. Als u de woning namelijk verkoopt dan doet u dat het liefste in onverhuurde staat. Een woning in verhuurde staat levert namelijk maar een fractie van de werkelijke waarde van de woning op.

De Leegstandswet voorziet in een regeling waarbij u uw woning wel tijdelijk kunt verhuren maar waarbij de huurder geen huurbescherming geniet en u dus met een gerust hart de woning kunt verkopen. Mits u zich aan de voorwaarden van de Leegstandswet houdt uiteraard.

Enkele voorwaarden:

  • U dient toestemming te vragen aan uw hypotheekverstrekker.
  • U dient bij de gemeente een vergunning aan te vragen op grond van de Leegstandswet
  • In de huurovereenkomst dient expliciet opgenomen te worden dat er tijdelijk wordt verhuurd.
  • Als de huurtermijn afloopt dan dient u actie te ondernemen: de huurder tijdig opzeggen en uit de woning zetten als deze niet gaat.

De regeling kan zeker het antwoord zijn als de woonlasten hoog zijn en er een fijne huurder gevonden is en gaat ook goed als de voorwaarden goed in acht worden genomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Scheidingspraktijk Apart Verder.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: