Huwelijkse voorwaarden worden bij ongeveeer 25% van de stellen die in het huwelijk treden opgesteld. De partijen die huwelijkse voorwaarden laten opstellen hebben voor hun huwelijk daar vaak een bepaalde reden voor, zoals de wens om in de toekomst een eigen bedrijf te starten en bij faillissement schuldeisers buiten de deur te houden, of juist om een gekregen erfenis buiten de huwelijksgoederengemeenschap te houden.
Bij scheiding weten mijn cliënten vaak ineens veel minder goed waarom ze de huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld en wat dat nu betekent in hun scheiding. Heel vaak hoor ik dat doordat zij ‘nooit iets gedaan hebben aan de huwelijkse voorwaarden’ zij nu ‘in gemeenschap van goederen gehuwd zijn’. Dat is zeker niet het geval, eenmaal op huwelijkse voorwaarden gehuwd maakt dat bij een echtscheiding deze afgewikkeld moeten worden. Natuurlijk kan het zo zijn dat de uitkomst van bijvoorbeeld een finaal verrekenbeding is, dat hetgeen er is bij helften gedeeld moet worden, maar dan is dat door de afwikkeling van het finaal verrekenbeding.
Vaker is het zo dat er door de huwelijkse voorwaarden juist bepaalde vermogensbestanddelen van de één of de ander zijn en dat er dus niet gedeeld wordt. Dat kan een partij soms behoorlijk koud op het dak vallen. Juist omdat het regelmatig het eigendom van de woning betreft of dat er een bepaling opgenomen is dat de verdeling van de pensioenen uitsluit. Zaken waar een huwelijkspartner tijdens de jonge jaren niet zo mee bezig is maar die des te belangrijker zijn als de pensioendatum dichter bij komt.
Bij een scheiding dienen de huwelijkse voorwaarden goed afgewikkeld te worden én een goede verdeling gemaakt te worden van de beperkte huwelijksgoederengemeenschap. Tot slot moet er ook een redelijke en billijke situatie na de scheiding ontstaan voor beiden partners. Dán is er een kwalitatief goede scheiding voor partijen geregeld.
Meer weten over de afwikkeling van uw huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding? Bel voor een mediator in de regio Nijmegen met Elise Janssen. Wij nodigen u van harte uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.