Scheiden en uw kind dan?

Een scheiding maakt een wirwar van emoties los. Bij u maar zeker ook bij uw kind(eren). De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak wegcijferen tijdens een scheiding, omdat zij zeer loyaal zijn aan hun ouders.

Daar schuilt ook direct het gevaar. Kinderen hebben tijdens en na de scheiding, net als u, bijzondere aandacht nodig. Uw kind heeft niet voor scheiding gekozen, toch moet het een manier vinden om met alle emoties en ook veranderingen om te gaan.

En dat is een hele klus. Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken, wat ze voelen, of waar ze last van hebben

Het KIES programma (Kinderen In Echtscheiding Situatie) is speciaal ontwikkeld om kinderen in deze (soms) lastige situaties te ondersteunen.

Als KIES omgangsbegeleider ben ik opgeleid om uw kind  professioneel te helpen beter door deze lastige periode heen te komen. Daarnaast help ik u als ouders ook door het scheidingsproces heen dus de lijnen blijven kort.

Hieronder een voorbeeld van wat we zoals bespreken en doen met de kinderen tijdens de eerste bijeenkomst van KIES. Na de vier bijeenkomsten is er een ouderavond waarin we een ander bespreken met elkaar. Daarnaast kunnen we de input van de kinderen gebruiken bij het opstellen van het ouderschapsplan.

KIES 1e bijeenkomst

De eerste keer dat je naar de KIES groep komt gaan we eerst kennismaken met elkaar. Daarna bespreken hoe het was toen je hoorde of er achter kwam dat je ouders gaan scheiden. Hoe was dat? Hoe voelde je je toen? Wat gebeurde er met je? En hoe voel je je nu? Beter? Slechter? Hoe komt dat? Wat heb je nodig om je beter te voelen? Wie zou je daarbij kunnen helpen?

Omdat het fijn is om te leren terwijl je werkt aan een tekening of een oefening, zullen we vaak werkblad maken zoals een moadboard en een tekening over de scheidingsmelding. De scheidingsmelding is zeg maar hoe je ouders aan jou vertelde dat ze gaan scheiden. Elke keer (week) hebben we een ander programma. Hieronder staat per leeftijdscategorie wat we doen.

  • Jonge kind (4-7 jaar): We spelen het pictogrammen spel en we maken het werkblad scheidingsmelding. Dat is een tekening waarop je laat zien hoe het was toen je hoorde dat je ouders gaan scheiden.
  • Basisschool kind (8-12 jaar): We maken het werkblad scheidingsmelding en hoe voelde ik mij toen en hoe voel ik mij nu? We laten met tekeningen aan elkaar zien dat je gevoel over de scheiding kan veranderen. Sommige dingen worden minder fijn, andere dingen juist beter.
  • Puber (13-17 jaar): We maken het moodboard scheidingsmelding. Op een groot vel beschrijf je hoe het was toen je ouders je vertelden dat ze uit elkaar gaan. Daarna presenteren we dit om de beurt aan elkaar.

Scheiden en uw kind dan? Wilt u meer informatie neem dan contact op met uw mediator en KIES omgangsbegeleider Elise Janssen tel. 06-21449991. Wij werken in Nijmegen, Wijchen, Druten, Beuningen, Elst, Bemmel, Malden, Groesbeek en omgeving.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: