Als u besluit uit elkaar te gaan, moeten er heel veel dingen geregeld worden. Zo zijn er financiële zaken af te wikkelen, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen en zal er ook een beslissing moeten worden genomen over uw huis en de manier hoe u in de toekomst gaat wonen. U kunt immers niet beiden in uw huidige huis blijven wonen. Een beslissing hierover is vaak een erg emotionele, u hebt misschien vele jaren met veel plezier in dit huis geleefd en nu moet er misschien afscheid van genomen worden. Vragen als hoe verdelen we het huis, kan een van de twee de hypotheek overnemen of moet het huis verkocht worden en hoe zit het eigenlijk met een overwaarde, passeren de revue. En misschien hebt u hier niet een, twee, drie een antwoord op. Laat u dan ook goed informeren, door een mediator bijvoorbeeld, zodat u beiden beslissingen neemt waar u achter staat.
Een waardebepaling en de verdeling van het huis
Als u een eigen huis bezit en besluit te scheiden, moet het huis tussen u beiden verdeeld worden. In een aantal gevallen zal het huis verkocht moeten worden en deelt u beiden in de opbrengst na aflossing van de hypotheek. Blijft een van de ex-partners in het huis wonen, zal de hypotheek overgezet moeten worden op naam van degene die blijft wonen. De ander wordt uitgekocht. Voordat u dit kunt regelen, zal er eerst een waardebepaling van het huis gedaan moeten worden. Met deze waardebepaling wordt het verkoop- of uitkoopbedrag vastgesteld. Het is verstandig om een erkend taxateur in te schakelen voor deze waardebepaling om discussies over de waarde te voorkomen.
Getrouwd op huwelijkse voorwaarden
Als u op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, gelden er andere regels. Namelijk die regels die u over uw huis in uw voorwaarden hebt opgenomen. Het kan zijn dat u een verrekening hebt afgesproken of misschien een koude uitsluiting of beperkte gemeenschap. De mediator kan u hiermee helpen.
Het overnemen van de hypotheek
Vaak is het de wens van een van de partners om in het eigen huis te blijven wonen. Of mogelijk is, hangt af van het inkomen en van de huidige waarde van de woning. Er zal een nieuwe hypotheek op naam moeten worden afgesloten. Op dit moment is er vaak sprake van dat de taxatiewaarde hoger ligt dan het huidige hypotheekbedrag en is er dus sprake van overwaarde. De ex-partner die de hypotheek overneemt, moet de helft van deze overwaarde uitbetalen. Andersom, als er sprake is van onderwaarde, krijgt degene die in het huis blijft wonen, de helft van het verschil uitbetaald van de vertrekkende partner.
Bij Scheidingspraktijk Apart Verder helpen we u graag verder als u besluit te scheiden.