scheiden met een peuter

Scheiden met een peuter?

Scheiden met een peuter is heel wat anders dan scheiden met pubers.

Helaas kan ik uit ervaring spreken als het gaat om scheiden met een peuter. Inmiddels zijn mijn kinderen pubers geworden en kan ik terugblikken op mijn eigen ervaring toen wij gingen scheiden met onze kleine kinderen. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat toch ook peuter en kleuters veel last hebben van een scheiding. Daarom is het belangrijk om je peuter zo goed mogelijk voor te bereiden op de scheiding. Daarbij is duidelijkheid heel belangrijk. Maar ja, dat is best moeilijk. Want hoe vertel een kind van 3 jaar dat papa en mama gaan scheiden? Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan jullie peuter dat je gaat scheiden?

Scheiden met een peuter wat vertel je?

Hoe klein kinderen ook zijn, ze voelen feilloos aan dat er wat speelt en dus kun je vanaf dat je kind kan praten vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Kleine kinderen en dus ook peuters kunnen zich vaak zelf nog niet zo goed uitdrukken en dus is het belangrijk om jonge kinderen daarbij te helpen. Ook al is er misschien tussen jullie niet veel spanning, dan is het nog steeds heel belangrijk om aan je peuter uit te leggen dat jullie gaan scheiden. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid, want dat biedt de veiligheid die ze nodig hebben. Als een van de ouders plotseling zou vertrekken, dan blijft een peuter vaak bang dat dit vaker gebeurd en zal daarom dus bang blijven. Probeer daarom zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leeftijd van jullie kind.

Hoe vertel je een peuter dat jullie gaat scheiden?

  • Vertrouw op je gevoel, het is immers jullie eigen kind
  • Hou het gesprek kort en simpel.
  • Ga op ooghoogte zitten of op de grond
  • Vertel het samen!
  • Vertel in een zin dat jullie uit elkaar gaan.
  • En vertel wat dit praktisch betekent voor je kind, bijvoorbeeld dat jullie apart gaan wonen
  • Vertel eventueel dat papa en mama niet meer verliefd zijn op elkaar
  • Als je kind vragen heeft, geef dan korte en duidelijke antwoorden
  • Vertel het niet al te lang van tevoren

Scheiden met een peuter voorleesboeken tips

Ik heb zelf altijd heel veel boekjes aan mijn kinderen voorgelezen en vond dat altijd een fijne manier om dingen uit te leggen. Ik merk dat kleine kinderen heel veel houvast hebben aan boekjes. Mijn kinderen gaven op die manier zelf aan of ze nog ergens op terug wilde komen.

Meer info over scheiden met een peuter?

Mochten jullie meer informatie willen over scheiden met een peuter dan ben ik beschikbaar voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. Bel mij voor een afspraak klik hier voor contact

 

 

 

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: