10 Handige tips als je wilt gaan scheiden.

De beslissing om te gaan scheiden, gaat vaak niet over een nacht ijs. Het besef dat het huwelijk zijn beste tijd heeft gehad is vreselijk en de timing is ook vaak onhandig. Er zijn voor ouders vaak meerdere redenen om te wachten met “het aan de kinderen vertellen”. Het einde van het schooljaar, vakanties en feestdagen zoals kerst en sinterklaas zijn vaak geromantiseerd. Ouders willen hun kinderen niet kwetsen en deze feestdagen niet verpesten.

Soms zijn ouders bang dat als ze midden in de vakantie hun scheiding aankondigen dat het meer impact heeft op hun kinderen dan op andere momenten in het jaar. Het kan ook zo zijn dat uw kinderen de vakantie voor altijd associeren met de scheiding. Dit kan een goede reden zijn om te wachten met het aan de kinderen vertellen bijvoorbeeld na nieuwjaar.

Hieronder 10 zaken om over na te denken als je gaat scheiden:

  1.  Maak een plan; bereid samen met de andere ouder het gesprek voor en plan een datum waarop u het samen aan de kinderen gaat vertellen. Het geeft rust om een datum te hebben waar u het beiden over eens bent en geeft tijd om na te denken hoe u het wilt vertellen aan de kinderen.
  2. Bepaal samen de basisregels; dus geen ruzie maken in het bijzijn van de kinderen. Geen steken onder water of sneren geven aan elkaar. Belangrijk is dat de ene ouder de andere niet afvalt, om het loyaliteitsconflict niet nog groter te maken voor de kinderen, daarnaast val je indirect ook je kind af omdat deze een product is van jullie samen.
  3. Zorg goed voor jezelf: probeer wat tijd voor jezelf vrij te maken om  te ontspannen. Scheiden is een heel stressvol proces en dus is het extra belangrijk om goed te eten en voorzichtig te zijn met alcohol of  drugs. Sporten kan helpen om je gedachten te verzetten en is ook nog eens heel gezond.
  4. Bedenk nieuwe tradities: als voorbereiding op je nieuwe leven na de scheiding. Het is goed om nieuwe gewoontes samen met je kinderen te ontwikkelen. Neem de tijd om goed te kijken naar wat je kinderen leuk vinden en speel daarop in. Daarnaast vinden kinderen het leuk om nieuwe gewoontes te ontwikkelen die ze alleen met de ene of de andere ouder doen, dat maakt het extra spannend en bijzonder. Het zorgt ook voor een hechte band en dat is nu heel belangrijk.
  5. Oefen het collega ouderschap: ondanks dat jullie straks gescheiden zijn, blijven jullie wel samen ouders van jullie kinderen. Jullie zijn dus geen partners meer van elkaar, maar worden collega’s van elkaar. Net zoals je collega’s hebt op het werk, zul je nu met elkaar moeten gaan samenwerken om jullie kinderen samen op te voeden tot goede zelfstandige volwassenen met alles wat jullie je kinderen mee willen geven. Dit vergt soms heel veel van jezelf, maar het is goed om hier vast over na te denken, zodat je alsvast kunt wennen.
  6. Regel je zaken; inventariseer je financien. Kijk welke schulden en bezittingen er zijn, kan een van jullie tweeen in het huis blijven wonen? Hoe zit het met de pensioenen. Het vergt veel uitzoekwerk voordat je alles op een rijtje hebt, maar dat is wel noodzakelijk om de scheiding ook financieel goed af te wikkelen.
  7. Denk vast na over het proces: al hebben jullie bijvoorbeeld nog niets verteld aan de kinderen, het is wel goed om alvast na te denken hoe jullie de scheiding willen regelen. Willen jullie de scheiding vooral samen en in overleg regelen schakel dan een mediator in. Ieder een eigen advocaat inschakelen kan later altijd nog als jullie er echt niet uitkomen met de mediator. Door over dit soort zaken vast na te denken begint ook het emotionele verwerkingsproces alvast te lopen.
  8. Verdiep je vast in wat er allemaal geregeld moet worden; een scheiding brengt nogal wat financiele, fiscale en juridische gevolgen met zich mee. Daarom is het goed om daar alvast een en ander over te lezen op het internet. Denk aan partneralimentatie, kinderalimentatie, zorgverdeling, ouderschapsplan, vermogensverdeling, de echtelijke woning, pensioen en nog veel meer.
  9. Bereid je voor om het de kinderen te vertellen; Wanneer en hoe jullie de kinderen gaan vertellen over de echtscheiding is een persoonlijke beslissing die je samen met de andere ouder maakt. Het klinkt misschien wat overdreven maar een goede voorbereiding is essentieel. Het is namelijk belangrijk om het samen te vertellen aan de kinderen en goed te benadrukken dat het niet hun schuld is. Benadruk dat liefde voor je kinderen nooit ophoudt en dat je er altijd voor ze zult zijn. Lees verder mijn blog over “Scheiden, hoe vertel ik het de kinderen?”.
  10. Vergeet niet dat het een rouwproces is; het klinkt misschien vreemd, maar verdriet neemt de tijd die het nodig heeft.  Wees aardig voor jezelf. Vraag om hulp van vrienden en familie en heb geduld. Uiteindelijk zal het echt beter gaan en wennen jij en de kinderen aan de nieuwe situatie.

 

 

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: