Co-ouderschap de ideale oplossing?

Je hoort het steeds vaker, ouders die na hun scheiding ervoor kiezen om de zorg over hun kinderen gelijk te verdelen. Momenteel woont ongeveer 27% van de kinderen na de scheiding van hun ouders in co-ouderschap. Drie jaar geleden was dat 20% en in 2000 nog maar 5%.

Het is goed nieuws dat steeds meer moeders èn vaders zich verantwoordelijk voelen voor het delen van de zorg en opvoeding van hun kinderen en zoveel mogelijk van hun ontwikkeling mee willen maken.

Co-ouderschap houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij hun moeder als bij hun vader zijn. Hoe de verdeling is mogen jullie zelf bepalen. Het kan bijvoorbeeld de ene week bij moeder en de andere week bij vader zijn. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet en dat is best lang, ook voor de kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om de week op te delen: bijvoorbeeld de eerste vier dagen bij moeder en daarna drie dagen bij vader. Maar ook hier kleeft een nadeel aan, omdat er dan vaker “gewisseld” wordt, wat sommige kinderen ook weer vervelend vinden. Kortom hoe je de verdeling doet is afhankelijk van jullie wensen, gewoonten en werkschema en natuurlijk ook heel belangrijk wat jullie kinderen fijn vinden.

Volgens scheidingsonderzoeker Ed Spruijt gaat het met kinderen uit co-oudergezinnen relatief goed: “Het kenmerk van co-ouderschap is dat de exen gemiddeld genomen minder ruzie maken dan andere gescheiden ouders.” Voordeel is ook dat kinderen niet hoeven te “kiezen”, omdat de zorg en opvoeding wordt verdeeld. Daarnaast vervreemden kinderen niet van één ouder, heb je gelijke belasting van kosten, zorgtaken en opvoedingstaken. Ook kun je als ouders kwalitatieve tijd doorbrengen met je kinderen en is de financiele verdeling gelijk. Al wil dat laatste niet zeggen dat er geen sprake kan zijn van kinderalimentatie. Want ondanks dat de kosten worden verdeeld, kan de draagkracht wel verschillen tussen de ouders. Hierdoor kan er dus toch sprake zijn van een alimentatieplicht.

Is co-ouderschap altijd een succes?

De belangrijkste voorwaarde om co-ouderschap tot een succes te maken is dat er goed overleg mogelijk is. Hierbij moeten jullie beiden de juiste instelling hebben en bereid zijn om elkaar nog regelmatig te zien en te spreken. De manier waarop jullie communiceren is dus cruciaal, maar dat is juist iets waar een huwelijk op stuk kan zijn gelopen. Daarnaast is de mening van de kinderen belangrijk. Zij moeten met deze regeling om kunnen gaan. Sommige kinderen kunnen er niet tegen dat ze geen vaste plek hebben, andere kinderen vinden dit geen probleem. Het is van belang dat de kinderen er geen ernstige negatieve gevolgen van ondervinden. Houd er rekening mee dat naarmate de kinderen ouder worden, zij steeds meer zelf zullen gaan bepalen bij wie ze willen zijn en wanneer.

Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding en bijvoorbeeld bij het regelen van co-ouderschap? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij, Elise Janssen, op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Scheidingspraktijk Apart Verder Nijmegen

www.apartverder.nl

Tel: 06-21449991

info@apartverder.nl

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: