Grootouders zijn “goud waard” tijdens en na een (echt)scheiding

Grootouders spelen vaak een grote rol in het leven van hun kleinkinderen.

Variërend van af en toe een bezoekje en (telefonisch) contact tot vaste oppas opa en oma. Het is goed voor kinderen om met hen verbonden te zijn en te weten wat hun roots zijn. Grootouders leveren een goede bijdrage aan een evenwichtige ontwikkeling van hun kleinkinderen.

De rol van grootouders tijdens een scheiding

Op het moment dat ouders gaan scheiden, is dat voor kinderen een hele verwarrende en onzekere periode waarin veel verandert. De aanwezigheid van grootouders kan voor kinderen een stabiele basis zijn om op terug te vallen en vergroot de kans dat ze goed uit de scheiding komen. Grootouders kunnen in deze fase van de scheiding een stabiele factor zijn en de kleinkinderen het gevoel van veiligheid geven.

Geen partij trekken in de scheiding van je kind

Zeker als grootouders zich niet mengen in de scheiding van hun kind met de ex schoondochter of -zoon, kunnen zij een goede bijdrage leveren aan de ondersteuning van de kleinkinderen. Een hele wijze les is in ieder geval om geen partij te trekken in de scheiding van je kind. Het is ook beter om tegen de kleinkinderen geen kwaad te spreken over de andere ouder of over een nieuwe partner. Hiermee help je de kleinkinderen veel meer met hun loyaliteitsconflict en daarnaast vergroot het de kans om de kleinkinderen te blijven zien. Soms escaleert het dusdanig dat grootouders hun kleinkinderen niet meer zien. Dat kan zijn doordat grootouders betrokken zijn geraakt bij de scheiding of door hun bemoeienis in het conflict. Het gevolg hiervan kan zelfs zijn dat grootouders hun kleinkinderen niet meer zien, doordat het ex schoonkind ze bij de grootouders bewust weghoudt. Wat natuurlijk voor alle partijen heel erg spijtig en soms zelfs dramatisch is. Mijn advies is dan ook om dit zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Vraag juist om hulp van grootouders

Ondanks dat een scheiding ook voor (groot)ouders vaak ook een hele emotionele gebeurtenis is, zijn zij vaak door hun levenservaring goed bij machte om de kleinkinderen te ondersteunen. Juist in de periode rondom een scheiding kunnen zij een hele waardevolle rol spelen voor de kleinkinderen. Zij kunnen de kleinkinderen het gevoel van veiligheid geven doordat zij de stabiele factor zijn. Dit kan zijn door voor afleiding te zorgen en de oude gewoonten en rituelen vast te houden. Dat geeft kleinkinderen een vertrouwd gevoel van verborgenheid. Uit eigen ervaring weet ik dat zij heel behulpzaam kunnen zijn. Het geeft kinderen ook een goed gevoel als je als ex schoondochter of ex schoonzoon nog ‘goed’ op kunt schieten met je ex schoonouders. Je ouders en (ex) schoonouders om hulp vragen is dan ook meestal geen probleem. Help hen wel door geen partij te laten kiezen, want daar zijn de kleinkinderen niet mee geholpen. Vanzelfsprekend kiezen ouders sneller voor hun eigen kind in een dergelijke situatie, maar laat hen dat buiten de kleinkinderen houden.

Probeer zuinig te zijn op de grootouders, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleinkinderen! Het vergt wat van alle betrokken partijen, maar het is zeker de moeite waard om je ervoor in te zetten.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: