Ik bepaal zelf wel bij wie ik wil wonen, want ik ben al twaalf

“Ik bepaal zelf wel bij wie ik wil wonen, want ik ben al twaalf!”

Dit riep een puber van 12 jaar tegen haar vader tijdens een ruzie. De ouders van de 12 jarige Sophie liggen in scheiding sinds een paar maanden. Nu heeft Sophie gehoord dat kinderen van gescheiden ouders vanaf hun 12de zelf mogen kiezen bij wie ze willen wonen.

Dit veel gehoorde misverstand kom ik vaak tegen in mijn scheidingspraktijk. Daarom hoogste tijd om uit te leggen hoe het nu echt zit.

Wanneer ouders gaan scheiden dan zijn ze wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor hun kinderen. Bij het opstellen van dit ouderschapsplan moeten de kinderen betrokken worden. Op welke manier kinderen erbij betrokken (kunnen) worden is afhankelijk van hun leeftijd. Hoe dat is gebeurd en in welke mate moet worden vermeld In het ouderschapsplan. Bij ons volgen alle kinderen vanaf 4 jaar het speciale KIES (Kinderen In Scheidings Situaties) programma, zodat ze met leeftijdgenoten en met ons praten over de scheiding en wat hun wensen en zorgen zijn. Hierdoor worden kinderen volop betrokken bij het ouderschapsplan en voelen ze zich écht gehoord.

Het ouderschapsplan wordt naar de rechtbank gestuurd of als ouders het niet met elkaar eens zijn komen zij zelf bij de rechtbank met hun advocaten. Alle kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud krijgen dan van de rechtbank een uitnodiging om te vertellen wat ze ervan vinden. Ze mogen dus wel degelijk hun mening kenbaar maken aan de kinderrechter. Kinderen mogen zelf kiezen of ze dit via een brief doen of dat ze naar de rechter gaan om het persoonlijk te vertellen. Dit kan een behoorlijk zware last zijn voor kinderen, omdat zij alleen bij de kinderrechter komen zonder aanwezigheid van hun ouders. Daarnaast moeten ze goed kunnen verwoorden waarom zij bijvoorbeeld meer bij de ene dan bij de andere ouder willen zijn. Het legt dus een behoorlijke loyaliteits druk op de schouders van kinderen.

Het is zeker de moeite waard om eerst te proberen er samen met een mediator uit te komen, daarbij helpen wij u graag! Bel ons voor een vrijblijvend en kostenloos adviesgespek op tel. 06-21449991 of kijk op onze website www.apartverder.nl Wij zijn actief in de regio Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Druten, Groesbeek, Malden, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe zo’n bezoek aan de kinderrechter in zijn werk gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=rCD7ysWVl9c&feature=youtu.be

 

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: