Kinderen en echtscheiding

Kinderen en echtscheidingsproblematiek.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van gescheiden ouders hun eigen positie en situatie niet hetzelfde ervaren als die van andere kinderen met gescheiden ouders. Vaak denken ze dat het mede hun schuld is dat hun ouders gaan scheiden en vragen zich af wat ze kunnen doen om de situatie te veranderen. Kinderen voelen zich dus mede verantwoordelijk voor de scheiding van hun ouders.

Het helemaal niet hebben van een stem in de beslissing van de scheiding en de regelingen daarna, schaadt het vertrouwen van kinderen en geeft hen een gevoel van machteloosheid. Kinderen waarvan de ouders niet gescheiden zijn kunnen bang zijn dat hun ouders gaan scheiden als er conflicten zijn maar eigenlijk denken ze dat hun eigen ouders toch wel altijd bij elkaar zullen blijven.

Zeker peuters en kleuters bedenken niet dat hun ouders zouden kunnen scheiden. Zelfs nadat een scheiding een feit is kunnen kinderen nog lang denken dat ouders misschien weer samen komen. Ook pubers vragen zich af wat ze kunnen doen om ouders weer samen te brengen. Door alle veranderingen die kinderen meemaken met een scheiding hebben ze te maken met gevoelens en gevolgen van schaamte, angst, onzekerheid en loyaliteiten. Er verandert veel voor kinderen door de scheiding van hun ouders. Kinderen verhuizen naar een of twee nieuwe huizen, misschien een ander dorp of andere stad. Ze kunnen misschien niet meer naar een soort of hobby club, ze moeten nieuwe vrienden maken, misschien moet het huisdier weg, omdat ineens beide ouders (meer) moeten gaan werken, rituelen veranderen en ouders gaan nu beiden op hun eigen manier opvoeden.

Kinderen kunnen zich zorgen maken of het wel goed gaat met hun ouders. Soms nemen ze de zorg werkelijk over van hun ouders en verplaatsen zich dan teveel in een vader of moederrol. Door bij te dragen in het ontzien van de lasten voor hun ouders krijgen kinderen zelf ook weer wat meer grip op hun leven. Even helpen kan dus ook geen kwaad en kinderen mogen daarvoor ook waardering ontvangen. Natuurlijk is het niet goed voor een kind als ze daadwerkelijk en voor langere tijd de vader of moederrol zouden krijgen. Belangrijk voor ouders is; het blijven herkennen van de rol en verantwoordelijkheid die zij als ouder hebben.

Soms gaan kinderen extra hard werken en hun best doen, zodat hun ouders tenminste geen extra last hebben van verdriet om de kinderen. Andere kinderen laten door gedrag of leerprestaties zien wat het meemaken van een scheiding voor hen betekent. Wanneer ouders of leerkrachten dit gedrag signaleren bij een kind is het belangrijk om het kind te helpen bij het merken dat het kind zijn/haar eigen gevoelens en ervaringen mag tonen en zich niet groot en sterk hoeft te houden voor de ouders. Deze kinderen hebben hulp nodig bij het zoeken en vinden van een eigen best mogelijke manier van begrijpen van de scheiding, ontladen en her- en erkennen van alles wat ze meemaken en er mee om leren gaan.

Hoe u als ouder het beste kunt omgaan met kinderen en scheiding kunt u bespreken en leren bij een traject van KIES Gescheiden Opvoeden.

Hoe kan ons kind deelnemen aan KIES?

Gaat u nu scheiden of bent u kortgeleden gescheiden dan kunnen wij als KIES omgangsbegeleider uw kind helpen om beter door de scheiding heen te komen. Wij doen dat in kleine groepjes, samen met leeftijdgenootjes, kinderen ervaren dat als heel erg fijn en vinden het vaak jammer dat het na vier bijeenkomsten is afgelopen. Dit KIES spel- en praatprogramma helpt u als ouders ook om tot een goed en overwogen ouderschapsplan te komen waarin uw kinderen ook hun stem hebben gehad!

Bent u al langer geleden gescheiden of uit elkaar gegaan? Informeer dan op school naar de mogelijkheid van KIES of vertel de school hierover. U kunt hiervoor via de website een folder downloaden of de school op de website wijzen. Op de website van www.kiesvoorhetkind.nl zijn alle gecertificeerde KIES-Coaches te vinden, per provincie die u kunt benaderen voor het aanbod dat zij doen.

 

 

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: