Vandaag staat er een artikel in de Gelderlander over ouders die hun kind niet meer zien. In dit artikel worden er verschillende oorzaken aangehaald voor het verbreken van het contact met een van de ouders door kinderen. Een veel voorkomende reden voor het verbreken van het contact is een echtscheiding, een goede aanleiding om daar eens een blog over te schrijven. De officiele naam voor ouderverstoting is het PAS syndroom Parental Alienation Syndrome.
PAS is geen officieel erkend syndroom, maar geeft wel duidelijk weer wat er aan de hand is. Kenmerkend voor de ouderverstoting is dat het kind zelf de lastercampagne voert tegen de goede liefhebbende ouder, belangrijk daarbij is dat daar geen geldige reden voor is. Er is dus geen duidelijke oorzaak voor de ouderverstoting, zoals bij misbruik of mishandeling wel het geval zou zijn. De oorzaak zit hem in een combinatie van een hersenspoelende indoctrinerende ouder en de eigen bijdrage van het kind aan de zwartmakerij van de ouder die het doelwit is.
Een aantal kenmerken van het ouderverstotingssyndroom:
- Hardnekkige minachtig tegen de ouder waar het kind niet (dagelijks) verblijft;
- Een nageprate “geheel eigen mening” van het kind;
- Vaak ook vijandig naar de rest van de familie van die gehate ouder.
Het mag duidelijk zijn dat ouderverstoting verschrikkelijk is voor de “gehate ouder” en ook zeer schadelijk is voor het kind. Kinderen zijn van nature juist loyaal naar beide ouders. En dat het vaak ook heel moeilijk is om dit misbruik van loyaliteit weer om te buigen naar houden van beide ouders. Het kind wordt dus ingezet voor een conflict tussen ex partners ten gunste van de onrust stokende ouder.
Wat maakt dat een ouder dit zijn of haar kind aandoet?
Regelmatig ligt de aanleiding in het zogenaamde “adieu gesprek”, zeg maar de scheidingsmelding waarin wordt aangegeven dat de liefde is gestopt. Als mediator weet ik dat het belang van een goed afscheidsgesprek cruciaal is om de scheiding goed te laten verlopen voor nu en voor de toekomst. Ik merk dat niet iedereen bij mij aan tafel erop zit te wachten om met hun mediator ook nog eens de reden van de scheiding door te spreken, maar toch is het uitermate belangrijk. Wanneer dat namelijk duidelijk en begrepen is, gaat het uiteindelijke proces vele malen sneller. Het voorkomt ook heel veel narigheid, want je blijft tenslotte ouders voor eens en altijd. Je gaat als ouders wel Apart Verder, maar je wilt als ouders er wel samen zijn voor je kinderen. Daarom is het van groot belang om goed te blijven praten, ook over moeilijke en pijnlijke onderwerpen. Uiteraard begeleiden wij u graag daarbij en hebben een zelfs een speciaal programma voor uw kinderen, zodat zij ook leren omgaan en praten over de scheiding.
Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij, Elise Janssen, op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator.