Scheiden en kinderen

Scheiden en de kinderen dan?

Als je ouders gaan scheiden, hoe moet dat dan met de kinderen?

Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

Als mediator vind ik dat kinderen voorop moeten staan als hun ouders gaan scheiden, maar hoe doe je dat dan? Voor ouders is het best moeilijk om in alle hectiek van de scheiding continue de kinderen op 1 te laten staan. Daarnaast is het zo dat je het als kind maar hebt te doen met de keuze die je ouders maken. Wij volwassen kunnen hulp inschakelen of praten met vrienden over de scheiding, maar kinderen kunnen dat niet, daarom werk ik samen met Pauline. Pauline helpt kinderen om beter door de scheiding van hun ouders heen te komen.

Pauline stelt zich graag aan jullie voor en legt uit wat zij doet om jullie kinderen te helpen als jullie gaan scheiden.

Vragen die kinderen hebben als hun ouders gaan scheiden:

  • Moet ik verhuizen?
  • Ik wil niet kiezen!
  • Hoe gaat het met mijn broer en zus?
  • Ik wil dat het geruzie stopt!
  • Die nieuwe vriend of vriendin van papa of mama…
  • Ik ben boos, bang, verdrietig.
  • Hoe moet het nu verder?
  • Komen ze nog bij elkaar?
  • Is het mijn schuld?

Deze vragen en gevoelens zijn heel normaal bij kinderen waarvan de ouders gaan scheiden.  Een scheiding heeft altijd impact op het kind. Bij het ene kind kun je dit veel beter merken dan bij het andere kind. Dit wil niet zeggen dat dit kind er geen last van heeft.

Veel ouders maken zich zorgen over de invloed van de scheiding op de kinderen.

De ouder moet omgaan met de emoties van het kind terwijl deze zelf ook in een fase zit waarin van alles gebeurt en er veel emoties spelen.

Coaching kan daarbij helpen.  Kinderen krijgen via coaching de mogelijkheid om emoties, zorgen, wensen en gedachten te uiten en te ordenen. Hierdoor worden de kinderen sterker en kunnen zo beter aangeven wat zij graag zouden willen.

Het aandacht krijgen voor wat zij meemaken en daarbij de mogelijkheid om dit aan een neutraal iemand te vertellen is hierbij erg belangrijk.

Mijn naam is Pauline Teunis en ik ben kindercoach met een eigen praktijk in Nijmegen -oost.

Een van mijn specialisaties is coaching van kinderen die een scheiding meemaken.

Ik ben opgeleid als K.I.E.S coach (Kinderen in Echtscheiding Situatie). Zie ook kinderen en scheiden KIES

De coaching vindt plaats in een huiselijke omgeving. Er wordt niet alleen maar gepraat maar ook geknutseld en gespeeld, aansluitend op wat het kind leuk vindt.

Dit maakt het gemakkelijker voor kinderen om zich te uiten. Reacties van kinderen na het traject zijn: “ik voel me veel rustiger”, ik durf te vertellen wat ik graag wil”, ik weet nu wat ik kan doen als ik mij verdrietig voel”, “ik vond het hier heel leuk”!

Voor meer informatie over kinderen en scheiden: http://www.muscoaching.nl/

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: