Scheiden zonder tussenkomst van de rechter

Het Kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel om gehuwden zonder minderjarige kinderen, zonder tussenkomst van de rechter te laten scheiden. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan dan met instemming van beide partijen het huwelijk ontbinden. Nu is het zo dat de rechter zowel de echtscheiding uitspreekt als de afspraken in het convenant bindend maakt. Daarnaast zoeken veel partijen, terecht, begeleiding bij het opstellen van het convenant, omdat de onderwerpen waarover besluiten genomen moeten worden heel ingewikkeld zijn, denk aan pensioenen en alimentatie én omdat er bij een scheiding ook vaak een ‘zwakkere’ partij is.

Het is een taak van de bemiddelaar om die zwakkere partij een stem en dus een keus te geven. Anders zal het maar al te vaak voorkomen dat er snel een scheiding doorheen gejaagd wordt waarvan de gevolgen, zoals onbedoeld afzien van pensioen, geen executoriale titel voor partneralimentatie, niet te overzien zijn.

Over de Auteur

Elise Janssen | MfN Familie Mediator Nijmegen

Facebook Twitter Google+

Mediator Echtscheiding Nijmegen. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. MfN register familie mediator. Tevens rechtbank mediator dus toevoeging (subsidie) is mogelijk. Mocht u verzekerd zijn bij de DAS rechtsbijstand dan zijn er diverse mogelijkheden voor scheidingshulp.

Bericht delen: