Scheiding en de woning gezamenlijk aanhouden?

Het besluit is genomen, u gaat scheiden. Een grote zorg op dit moment is de woning na echtscheiding. Alhoewel de woningmarkt weer wat aantrekt en de hypotheekrente historisch laag staat, kan de eigen woning nog steeds een blok aan het been zijn bij een scheiding. Naast de woning verkopen of overnemen door één van de partijen, zou de woning ook voor een (on)bepaalde tijd gezamenlijk aangehouden kunnen worden. Dit heeft voor- en nadelen. Elise Janssen, all-round scheidingsbemiddelaar van Scheidingspraktijk Apart Verder over deze keuze.

Redenen om de woning gezamenlijk te houden

  • Je creëert een rustperiode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de woning te verkopen als de kinderen ouder zijn of met school klaar zijn;
  • Wellicht is over een bepaalde periode alsnog één van de partijen in staat de woning financieel over te nemen;
  • Uitstel van verkoop, omdat er bijvoorbeeld bij verkoop op dit moment een grote restschuld ontstaat, ook met name gezien de huidige huizenmarkt.

Financieel aan elkaar verbonden

Tijdens de gesprekken met Elise Janssen van Scheidingspraktijk Apart Verder wordt er ingegaan op de consequenties van het gezamenlijk aanhouden van de woning na uw scheiding. Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet:

  • Je blijft financieel aan elkaar verbonden;Je blijft samen verantwoordelijk voor de woning en dus ook aansprakelijk;
  • Ook emotioneel blijf je aan elkaar verbonden middels de woning;
  • Daarnaast kun je geen andere woning kopen zolang de andere woning gezamenlijk bezit is.

Naast bovengenoemde financiële, emotionele en juridische consequenties wordt u uitgebreid voorgelicht over de fiscale consequenties van het gezamenlijk aanhouden van de woning.

Hoe lang houd je de woning gezamenlijk

Met partijen worden er afspraken gemaakt over een termijn waarover de woning (maximaal) onverdeeld blijft of een verlengingstermijn hiervan. Een veel gehanteerde termijn voor het onverdeeld laten van de woning is 2 jaar, omdat deze termijn aansluit op het fiscale stuk. Na verloop van de termijn kunnen partijen ervoor kiezen om de woning alsnog te verkopen of is één van de partijen wel in staat om de woning financieel over te nemen. De periode kan uiteraard ook verlengd worden.

Wie blijft in het huis wonen en hoe worden de kosten verdeeld?

In het echtscheidingsconvenant worden, naast bovenstaande punten, ook afspraken vastgelegd over de verdeling van de woonlasten en het gebruiksrecht van de woning. Het gebruiksrecht gaat over wie er in de woning blijft wonen, één van de partijen of samen.

Informatie en contact

Scheidingspraktijk Apart Verder regelt uw hele scheiding als u samen afspraken wilt maken. Onze mediation is inclusief de afhandeling bij de rechtbank, dus hoeft u niet meer naar een advocaat. Neem contact met ons op voor meer informatie of een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. Bel naar 06-21449991, of stuur een mail naar info@apartverder.nl. Scheidingsadvies in de regio Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Druten, Groesbeek, Bemmel, Elst, Arnhem en omgeving.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: