Slaapproblemen na scheiding onderzocht.

Een scheiding is niet alleen emotioneel zwaar, maar ook lichamelijk behoorlijk slopend blijkt uit onderzoek. Wetenschappers van de Universiteit van Arizona ontdekten een verband tussen scheiden en gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden.

Het is al langer bekend dat er een verband bestaat tussen scheiden en vroegtijdig overlijden. Nooit eerder is er echter zo’n uitgebreid onderzoek gedaan om het verband aan te tonen tussen scheiden en gezondheidsklachten. Het blijkt dat slaapproblemen de grootste oorzaak zijn van de klachten.

De onderzoekers volgden 138 mannen en vrouwen die 16 weken voor de start van de studie uit elkaar gingen of gescheiden waren. Vervolgens werden zij, zowel de man als de vrouw gedurende zeven en halve maand gevolgd.

In deze periode werden zij drie keer geobserveerd tijdens hun slaap in het laboratorium. Elke keer werd hun bloeddruk gemeten en gevraagd naar de kwaliteit van hun nachtrust.

De onderzoekers stelden vast dat het lichamelijke effect van een relatiebreuk of scheiding met vertraging optreedt; de bloeddruk steeg bij elke meting, volgens de onderzoekers door de slaapproblemen die zich drie maanden daarvoor voordeden. De bloeddruk problemen werden erger naarmate de slechte nachtrust aanhield. Volgens hoofdonderzoeker Kendra Krietsh een probleem wat heel serieus genomen moet worden, zeker als iemand voor de scheiding al een hoge bloeddruk had. “We mogen het belang van slaap niet onderschatten. Verwerkt iemand een scheiding en krijgt hij of zij daardoor slaapproblemen, dan mag je dat niet negeren. Het is belangrijk om deze slaapproblemen aan te pakken, desnoods met therapie.”

Slaapproblemen na een relatiebreuk zijn volgens mede-onderzoeker Dr. David Sbarra normaal in de eerste paar maanden na een breuk. Maar houden ze ook daarna nog aan, dan kan dat wijzen op depressies.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: