Waarom de scheiding van mijn ouders wel goed was

Wanneer we het over scheidingen hebben, komen daar vaak negatieve gedachten en gevoelens aan te pas. Je ouders uit elkaar zien gaan, maakt je leven dan ook helemaal kapot… Maar zoals bij alles heeft ieder nadeel ook zijn voordeel, alleen duurt het soms wat lang om het te beseffen. Sophie, een meisje van 13, legt daarom uit waarom het goed was dat haar ouders gekozen hebben voor een scheiding.

“Mijn ouders zien zoeken naar woorden om het slechte nieuws aan hun kinderen te vertellen, was pijnlijk maar leerde me inzien dat het belangrijk is om gehoord te worden. Door hen durf ik openlijk over mijn gevoelens praten, zelfs wanneer het moeilijk is en je soms minutenlang sprakeloos bent.” Na de beslissing van haar ouders bleven zij, haar zus en mama in hun trouwe nest wonen maar al snel werd het huis een kille plek met pijnlijke herinneringen. “Mijn mama wou verhuizen, maar mijn zus en ik zagen dat oorspronkelijk niet zitten. Toen we de laatste doos naar buiten droegen, viel er echter een last van onze schouders. We maakten ons nieuw huis gezellig en namen een frisse start. Iets nieuws en anders is niet altijd slecht”, weet de Sophie nu.

Als tiener zag ze in dat liefde soms niet genoeg is. “Je kunt wanhopig proberen om dingen op te lossen, maar wanneer er geen basis is, vraagt het erg veel energie. Ik zag dat mijn ouders elkaar graag zagen, maar ze pasten niet bij elkaar. En net op die momenten moet je moeilijke beslissingen durven nemen. Dankzij hun durf ik nu het contact met foute vrienden verbreken en hoef ik mijn energie niet te verspillen aan meisjes of jongens die toch niet geïnteresseerd zijn in mij. Ik zag mijn ouders ook voor de eerste keer als mensen en niet als ‘mama’ of ‘papa’, ik besefte dat ze allebei nog dromen hebben en die in de toekomst willen verwezenlijken. Alleen of met een andere partner.”

Sophie leerde niet alleen haar ouders beter kennen, maar trok ook meer en meer op met haar zus. “Na breuk voelde ik me alleen gerust bij mijn zus. Zij was de enige die me echt begreep en ik wist hoe zij zich voelde. We hebben elkaar dagen getroost en ik heb op haar schouder gehuild. Op een bepaalde dag kon ook mijn papa zijn tranen niet tegenhouden. Ik was verbaasd dat hij huilde maar kon hem sussen. Ik deed wat hij voor mij deed toen ik pijn had aan mijn teen: een knuffel geven en hem niet forceren. Nu weet ik eindelijk hoe belangrijk het is om je tranen soms over je wangen te laten lopen en elkaar te steunen.”

“Zoals je ziet heb ik heel wat geleerd. Mijn getuigenis wil echter niet zeggen dat een scheiding ‘leuk’ is of vlekkeloos verloopt. Mijn ouders hebben heel wat fouten gemaakt, net omdat ze het moeilijk hadden. Ik zorg er gewoon voor dat ik de goede dingen onthoud, de rest zal wel slijten.”

Wilt u hulp bij uw scheiding voor u en uw kinderen? Bij ons staan uw kinderen centraal! Wij werken met het door de Universiteit van Utrecht ontwikkelende KIES programma. Dit programma helpt kinderen om beter om te kunnen gaan met de scheiding van hun ouders. In kleine groepjes met leeftijdsgenoten komen kinderen bij elkaar om te praten over de scheiding. Als KIES omgangsbegeleider ben ik opgeleid om juist deze kinderen te helpen tijdens en na de scheiding van hun ouders. Wilt u ook hulp van mij als mediator en KIES omgangsbegeleider, bel dan voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. Tel 06-21449991. Wij werken in de regio Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Groesbeek, Boxmeer, Cuijk, Malden, Druten, Bemmel, Elst, Huissen, Arnhem en omgeving.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: