Woningbehoud bij Scheiding: Wat betekent het en hoe werkt het?

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben gezamenlijk een koopwoning, is één van de dingen die je moet afspreken wat er met jullie huis gebeurt. Woningbehoud betekent dat één van jullie in het huidige huis blijft wonen, terwijl de ander verhuist.

Dit kan handig zijn om verschillende redenen:

 • Stabiliteit voor de kinderen: Als jullie kinderen hebben, kan het fijn zijn voor hen om in hetzelfde huis, dezelfde buurt, en dezelfde school te blijven.
 • Praktisch gemak: Misschien is het gewoon makkelijker voor één van jullie om in het huis te blijven omdat het dicht bij werk of andere belangrijke plekken ligt.

Om woningbehoud te regelen, moeten jullie het eens worden over wie er blijft wonen en hoe de ander wordt gecompenseerd. Dit kan bijvoorbeeld door de ander uit te kopen, of door een andere financiële regeling te treffen.

Belangrijk is dat jullie hierover heldere afspraken maken, rekening houdend met de fiscale regels hierover, en deze vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dit zorgt ervoor dat alles duidelijk is en er later geen discussie over ontstaat.

Hoe werkt dat?

De Beheersnorm bij woningbehoud waar geldvestrekkers gebruik van mogen maken, in geval scheiding, als de gevraagde lening niet op de reguliere normen past. Het gaat erom dat degene die in de gezamenlijke woning blijft  wonen, de woonlasten ook kan betalen zonder dat diegene in de financiële problemen komt.

Hierbij worden naar een aantal belangrijke punten gekeken:

 1. Financiële Draagkracht:
  • Degene die in de woning blijft wonen, moet genoeg inkomen hebben om de hypotheek, de vaste lasten te kunnen betalen. Dit ter voorkoming van financiële problemen in de toekomst.
 2. Verdeling:
  • Bij een scheiding moet er een  verdeling van jullie gezamenlijke zittingen en schulden plaatsvinden. Dit geldt ook voor de woning en de eventueel daarop rustende hypotheek.
  • Degene die in de woning blijft wonen, moet vaak de ander ‘uitkopen’. Dit betekent dat de vertrekkende partner zijn of haar deel van de overwaarde van het huis krijgt.
 3. Hypotheekverstrekker:
  • De bank moet akkoord gaan met de nieuwe situatie rekening houdend met de huidige (fiscale) regels. De geldverstrekker zal ook zeker willen weten dat degene die in het huis blijft wonen, de lening en de alle lasten alleen kan dragen. Om deze reden wordt de gevraagde hypotheek opnieuw beoordeeld en/of aangepast aan de hand van de geldende regels.

Er komt zeker het een en ander bij kijken! Hebben jullie hier hulp bij nodig of willen jullie een indicatieve berekening laten maken?
De adviseurs waar wij mee samen werken maken deze berekening graag.

Over de Auteur

Elvira Miggelbrink-Peters

Facebook

MfN register Mediator Echtscheiding Nijmegen. Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Scheidingshulp. Wilt u hulp bij het regelen van uw scheiding, voor u en uw kinderen? Woont u in de regio Nijmegen, Wijchen, Herveld, Druten, Bemmel, Malden, Beuningen, Groesbeek, Arnhem e.o.? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.

Bericht delen: